Hlavní ekonomové bank České bankovní asociace snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky jak pro letošní, tak příští rok. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česká bankovní asociace (ČBA) zhoršila odhad růstu ekonomiky ČR pro rok 2021 i 2022. Růst tuzemské ekonomiky dle nové prognózy ČBA v letošním roce dosáhne 2,6 procenta, zatímco srpnová prognóza čekala růst o 3,4 procenta. Odhad pro rok 2022 byl také upraven z 4,5 procenta na 3,9 procenta. Inflace by měla v příštím roce překonat 5% hranici a bude nejvyšší od roku 2008. 

„Oživování světové ekonomiky v druhé polovině letošního roku bylo stále citelně ovlivněno narušenými odběratelskými vztahy a nedostatkem materiálů. Tyto problémy sice mírně ustupují, budou však patrně přetrvávat i v první polovině příštího roku. K tomu se přidává energetická krize, která nepříznivě dopadne jak na řadu firem, tak spotřebu domácností,“ uvedl ekonom Jakub Seidler.

Post-pandemické oživování ekonomiky naráží na řadu problémů, které ustupují pomaleji, než se předpokládalo ještě v polovině roku.

Závažnou komplikací zůstávají podle ČBA narušené subdodavatelské vztahy, které ztěžují dodávky potřebných dílů a způsobují rychlý růst jejich cen.

Růst tuzemské ekonomiky dle nové prognózy ČBA v letošním roce dosáhne 2,6 procenta, zatímco srpnová prognóza čekala růst o 3,4 procenta.

V příštím roce pak hlavní ekonomové bank předpokládají růst ekonomiky o 3,9 procenta.

Vzhledem ke zmíněnému vývoji na trhu práce se předpokládá, že růst mezd a platů bude letos nakonec rychlejší, a to i vlivem mimořádných odměn ve zdravotnictví.

V letošním roce se očekává zvýšení mezd a platů o 5,8 procenta. V příštím roce bude růst pokračovat, částečně bude totiž podpořen i 6,6% zvýšením minimální mzdy a spojených zaručených mezd.

Zrychlení inflace v druhé polovině letošního roku bylo podle ekonomů nad očekávání a vedlo k výrazným revizím odhadů inflace v letošním i příštím roce.

Zrychlení bude spojeno zejména s cenami bydlení, kdy se v závěru roku očekává citelnější zdražení cen energií, které doposud tuzemskou inflaci tolik neovlivňovalo.

V závěru letošního roku se tak inflace bude pohybovat kolem 6 procent, její případné další zrychlení bude tlumit plánované snížení DPH u energií. Za celý letošní rok inflace dosáhne v průměru 3,8 procenta.

ČBA však upozornila, že odhady inflace na příští rok jsou zatíženy výraznou nejistotou, protože není patrné, zda přetrvá snížení DPH na energie, případně v jaké snížené sazbě.

Také podle nejnovější předpovědi Evropské komise (EK) sice české hospodářství po loňském rekordním propadu letos opět vzroste, tempo oživení ale bude pomalejší, než se dosud čekalo.

V aktuálním odhadu EK počítá, že HDP České republiky letos vzroste o 3 procenta. V předchozí prognóze v létě komise předpovídala růst 3,9 procenta.

A výhled zhoršilo i ministerstvo financí, které letos očekává růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta.

Česká národní banka pak letos čeká růst o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta. (pel)