Pojišťovny už letos za uplynulá tři čtvrtletí vybraly na pojistném přes 100 miliard korun. (Ilustrační foto)

Pojistný trh v ČR zrychlil růst téměř o 5 procent. Pojišťovny už letos za uplynulá tři čtvrtletí vybraly na pojistném 110,84 miliardy korun, což je meziročně o 4,7 procenta více. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven. 

„Ve srovnání s 3,6% růstem zaznamenaným za stejné období minulého roku se jedná o vystupňování tempa růstu trhu. Tento výsledek podporuje vývoj v obou hlavních segmentech, tedy jak v životním, tak neživotním pojištění,“ okomentoval celkové výsledky Jaroslav Urban, analytik České asociace pojišťoven.

Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 2,7 procenta na 36,2 miliardy korun, což je o 948 miliard korun více než před rokem.

Růst předepsaného pojistného v neživotním pojištění mírně posiluje. Za tři čtvrtletí roku 2021 stouplo o 5,7 procenta na 74,65 miliardy korun.

V dominantní skupině běžně placených smluv, které mají na celkovém počtu více než 90procentní podíl, se dynamika růstu z loňských 2,7 procenta posunula jen nepatrně na současných 2,8 procenta.

Jednorázově placené pojistné meziročně kleslo o 2,5 procenta.

„Nadále ubývá smluv životního pojištění. Meziročně jich je o 2,3 procenta méně, což odpovídá poklesu o cca 116 tisíc. Aktivních smluv tedy ke konci 3. čtvrtletí 2021 zůstává 4,93 milionu,“ uvedl Urban.

Pojištění vozidel má na celkovém předpisu neživotního pojištění více než 50procentní podíl.

V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 21,4 miliardy korun, což je o 5,7 procenta více než ve stejném období loni.

Dynamika růstu se ale snížila o 1,7 p. b., protože loni byl ve stejném období dosažen růst o 7,4 procenta.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o 4,4 procenta na 16,85 miliardy korun. Dařilo se i retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění, které se navýšilo o 8,7 procenta na 10,49 miliardy korun. (pel)