(Ilustrační foto)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) na klimatické konferenci OSN řekl, že ohrožena je ekonomika a lidé, ne planeta Země, pokud Evropská unie nebude předkládat „reálnější“ ekologické návrhy. Varoval rovněž, že hrozí odchody investorů z Evropy do USA či Asie.

„Určitě uslyšíme zase ty klasické projevy, jak je planeta ohrožena. Ale já budu hovořit o tom, že může být ohrožena naše ekonomika, naši lidé, občané, zaměstnanci. Doufejme, že si to Evropa uvědomí,“ řekl Babiš.

Je přesvědčen, že v Evropské unii (EU) by se mělo jednat o návrzích, které jsou reálné a nevyženou investory z Evropy do Spojených států nebo Asie.

Podle Babiše je nutné nejprve řešit, zda nejsou cíle příliš ambiciózní, kolik peněz bude transformace stát a zda si to mohou Evropa i jednotlivé státy dovolit.

V té souvislosti zmínil, že hlavní znečišťovatelé jako Čína či USA nenásledují evropská opatření stejným tempem.

„Je nutné, aby Evropa ten Green Deal realizovala způsobem, který neovlivní konkurenceschopnost, průmysl a zaměstnanost. Myslím si, že Evropa ne úplně vnímá ta rizika,“ uvedl.

Český premiér zkritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55.

Připomněl, že Evropská unie chce dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050, balíček Fit for 55 jde ale mnohem dál, než na čem se Unie shodla.

Poukazoval například na to, že Evropská komise navrhuje, aby nové vozy v EU od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého.

Za absolutně zásadní považuje Babiš to, aby si členské státy mohly zvolit vlastní energetický mix k dosažení uhlíkové neutrality. Obhajoval přitom jadernou energetiku jako čistý a bezpečný zdroj energie.

Klimatická konference OSN o změně klimatu (COP26) se bude konat od 31. října do 12. listopadu 2021 ve skotském Glasgow.

Světoví lídři budou hledat shodu na tom, jak udržet šanci na dosažení cílů Pařížské dohody.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) upozornil, že pokud by nadále platily současné závazky omezování emisí, stoupla by globální teplota do konce století o 2,7 stupně Celsia.

Odborníci jsou za jedno, že extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů se dá zabránit jen tehdy, pokud se teplota zvýší maximálně o 2, ale lépe jen o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou.

Země ze skupiny G20, která sdružuje dvacítku největších ekonomik světa, jsou zodpovědné za více než tři čtvrtiny všech emisí skleníkových plynů, ale na společném postupu se zatím neshodly. (pel)