Kopřivnická Tatra dodá bundeswehru 77 hasičských vozidel za 360 milionů korun. (Ilustrační foto)

Kopřivnická Tatra Trucks dodá bundeswehru 77 hasičských vozidel. Automobilka získala pilotní kontrakt společně s rakouskou firmou Rosenbauer. Tatra vyrobí bundeswehru podvozky a kabiny za 14 milionů eur, téměř 360 milionů korun. Hodnota celé zakázky je však výrazně vyšší, většina připadne na rakouské nástavby, které dodá Rosenbauer.

Upozornil na to server E15.

„Věříme, že nám nová zakázka otevře příležitosti v dalších zemích NATO. Německo má jednu z nejsilnějších armád severoatlantické třicítky,“ citoval web Kamila Košťála, marketingového ředitele Tatry.

V té souvislosti zmínil, že firma už dříve dodala 46 hasičských speciálů pro norské civilní útvary.

Kopřivnický výrobce sází hlavně na výhody podvozku, kdy centrální roura nese nezávisle zavěšená kola. Jak uvedl server, to tatrovce podle Košťála umožňuje plynulý pohyb v terénu přirovnávaný ke stonožce.

Vozidla začne Tatra dodávat příští rok.

Automobilka už letos oznámila zakázku pro belgickou armádu, které dodá podvozky na 876 vozidel. Belgie přitom počítá s výměnou celého parku logistických vozů. V letech 2026 až 2030 se má uskutečnit nákup těžkých nákladních automobilů za více než 120 milionů eur. (pel)