Ministerstvo zemědělství chce v roce 2022 mezi zemědělce rozdělit 5 miliard korun z národních dotací. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministerstvo zemědělství chce v roce 2022 mezi zemědělce rozdělit 5 miliard korun z národních dotací. Jde o stejnou částku, která byla po posílení dotací v letošním roce a o 1,2 miliardy korun více, než původně Babišova vláda pro letošní rok předpokládala.

„Zásady pro vyplácení dotací v příštím roce jsme tentokrát připravili už v září. Chceme tak zemědělcům a potravinářům usnadnit život, aby věděli ve větším předstihu, s jakou podporou mohou příští rok počítat. Národní dotace jsou pro ně důležitý zdroj, s jehož pomocí zlepšují péči o chovaná hospodářská zvířata nebo mohou své hospodaření rozšířit o zpracování zemědělských produktů,“ řekl už dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Podle Tomana je v předloženém návrhu upřednostňována živočišná výroba.

Důvodem je podle něj snaha bránit nepříznivému vývoji některých odvětví živočišné výroby, která je nezbytná pro zachování zaměstnanosti a rozvoj na venkově.

Od roku 2017 národní zemědělské dotace rostou. Zatímco v roce 2017 resort vyplatil přibližně 3,4 miliardy korun, příští rok by měl zemědělcům a potravinářům poskytnout 5 miliard korun.

Do odvětví živočišné výroby je určeno celkem 3,49 miliardy korun, do rostlinné výroby pak 471 milionů korun. Do potravinářství zamíří 848 milionů korun a na ostatní aktivity 194 milionů korun.

Na zlepšení životních podmínek v chovech hospodářských zvířat získají farmáři 1,15 miliardy korun, na podporu kvalitních potravin v režimu jakosti Q CZ pak 420 milionů korun. V něm jsou například producenti mléka, brambor a drůbežího masa.

Více než 1,4 miliardy korun pak poputuje žadatelům v nákazovém fondu, kterým se snaží stát podporovat činnosti zaměřené na ozdravení chovů.

Stát pak nově mezi dotace, zatím s nulovým rozpočtem, zařadil Program pro řešení rizik a krizí v zemědělství.

„Program je uváděn bez finančních prostředků, v případě vzniku škod způsobených přírodními pohromami, mimořádnými událostmi, nepříznivými povětrnostními podmínkami a velkými průmyslovými haváriemi bude spuštěn a financován na základě příslušného usnesení vlády ČR,“ uvedlo ministerstvo.

Letos například šlo o odškodnění zemědělců po tornádu na jižní Moravě. (pel)