Kandidátkou koalic SPOLU a PirSTAN na šéfku sněmovny bude předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. (Foto: Twitter Pekarová Adamová)

Kandidátkou koalic SPOLU a PirSTAN na šéfku sněmovny bude předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Šéfové stran pětikoalice jednali o poměru křesel v nové vládě, kterou by měl vést předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala. 

„Rozhodla jsem se ucházet o post předsedkyně Poslanecké sněmovny. Moc si vážím toho, že se představitelé koalice SPOLU a koalice Pirátů a STAN shodli na mé nominaci,“ uvedla Pekarová.

Krizová doba, kterou si celá naše společnost prochází, podle ní vyžaduje víc než kdy dřív, aby vysocí ústavní činitelé společnost sjednocovali, motivovali a šli dobrým příkladem. Myslí si, že v současné době je to bohužel spíš naopak.

„Zároveň je potřeba vrátit důvěru v to, že ústavní funkce neslouží zájmům pochybných partiček. Důvěru, že demokratické principy nebudou ohýbány. A důvěru, že slušnost není slabost. Věřím, že k tomu svou měrou přispěji,“ dodala.

Koalice SPOLU a PirStan se už v minulém týdnu shodly na společné přípravě koaliční smlouvy. K podpisu by mělo dojít do 8. listopadu, kdy se na ustavujícím jednání sejde nová sněmovna.

Přestože hnutí ANO chybělo k vítězství zhruba 36 tisíc hlasů, v počtu mandátů v parlamentu vede o jednoho poslance. Získalo 72 křesel oproti 71 mandátům SPOLU.

Koalice SPOLU chce však jako vítěz voleb první pokus na sestavení nové vlády. Postoj opírá o většinu 108 křesel v parlamentu. (pel)