Koalice SPOLU a PIRÁTI/STAN v sobotu 9.října 2021 podepsali memorandum o vytvoření většinové vlády ČR.

Koalice SPOLU (ODS,KDU-ČSL,TOP 09) a Piráti/STAN se v sobotu pozdě večer dohodly na společném memorandu o vůli na vytvoření vlády. Požádají prezidenta Miloše Zemana, aby lídra koalice SPOLU Petra Fialu pověřil sestavením vlády.

Součástí memoranda je i dohoda, že žádná z pěti stran (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a hnutí STAN) nebude vyjednávat s dalšími subjekty.

Fiala v pondělí pořádá prezidenta Zemana o setkání.

Hlava státu má prozatím na neděli naplánovanou schůzku jen s premiérem Babišem, podle něhož povolební vyjednávání začnou ve středu.

Obě koalice (SPOLU, Piráti/STAN) budou mít v nové Poslanecké sněmovně většinu 108 hlasů.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš po sečtení volebních výsledků uvedl, že by chtěl o nové vládě jednat s koalicí SPOLU.S tím, že pokud to koalice odmítne, osloví další strany. (sfr)


PLNÝ TEXT MEMORANDA koalicí SPOLU  a PIRÁTI/STAN

Memorandum o vůli vytvořit většinovou vládu České republiky

Pět politických subjektů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, sdružených ve dvou volebních blocích, reflektují vůli občanů České republiky po změně vyjádřené skutečností, že tyto strany a hnutí získaly ve volbách většinu poslaneckých mandátů.

Vědomy si své odpovědnosti, rozhodly se deklarovat vůli vytvořit společně vládu České republiky.

Žádají tímto prezidenta České republiky, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takovéto vlády.

Prohlašujeme a potvrzujeme tím i naše dřívější veřejná prohlášení, že žádný ze signatářů tohoto memoranda nevstoupí do jednání s žádným dalším politickým subjektem.

Dohodli jsme se, že v následujících dnech budou naše společná jednání pokračovat a budeme řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání.