Předseda ČSSD Jan Hamáček po volebním debaklu odstoupil z čela. Na stranické posty v reakci rezignovali i předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Předseda ČSSD Jan Hamáček po volebním debaklu, kdy sociální demokracie se ziskem 4,6 procenta vypadla ze sněmovny, rezignoval. Plánuje pokračovat jako řadový člen. Poprvé v historii se do parlamentu od revoluce v roce 1989 nedostane ani KSČM, kterou volilo 3,6 procenta lidí. Vedení strany včetně předsedy Vojtěcha Filipa rezignovalo. 

„Naši občané se rozhodli mít pravicovou vládu. Mrzí mě, že ve sněmovně nebude zastoupena, ale je to rozhodnutí voličů,“ řekl Hamáček.

Sociální demokracii dosavadní ministr vnitra popřál, aby s novým vedením chytila druhý dech.

Nový lídr bude zvolen na předsednictvu strany 25. října.

Hamáček je člen ČSSD od roku 2001, před tím byl členem Mladých sociálních demokratů, kterým i předsedal. Poslancem je od roku 2006.

Předsedou ČSSD je od února 2018, ve funkci byl byl potvrzen v březnu 2019 a dubnu 2021. Strana však pod jeho vedením ztrácela preference. V komunálních volbách v roce 2018 přišla téměř o polovinu mandátů, o rok později ztratila zastoupení v Evropském parlamentu.

KSČM se chystá na odchod 

Na stranické posty v reakci rezignovali i předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM.

Řízením KSČM jsou pověřeni Petr Šimůnek a Václav Ort.

Pro Filipa je největším zklamáním letošních voleb výsledek a neúčast levice v budoucí sněmovně.

„Jsem velmi zklamán, protože je to opravdu velký neúspěch. Lidé se rozhodli pro jiné politické strany. Je to problematické i kvůli tomu, že se žádná levicová strana do sněmovny nedostala a to bude v tom dalším období problém nejen pro KSČM,“ uvedl.

Už v září současný předseda Vojtěch Filip oznámil, že na sjezdu 23. října funkci obhajovat nebude.

Poprvé přitom oznámil Vojtěch odchod z čela KSČM už po neúspěchu ve sněmovních volbách před čtyřmi roky. Nakonec se ale rozhodl kandidovat znovu a v dubnu 2018 byl v roli šéfa KSČM potvrzen.

Komunisté nebudou v parlamentu poprvé od převratu v roce 1989. Doposud byla vždy v opozici, tolerovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD. (pel)