Státy světa se dohodly na globálním zdanění příjmů firem. (ilustrační foto)

Státy světa se dohodly na jednotném globálním zdanění příjmů firem. Sazba daně má činit nejméně 15 procent. Průlomovou dohodu oznámila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle OECD dosáhla mezinárodní komunita dohody na tom, že nadnárodní firmy budou od roku 2023 podléhat minimální daňové sazbě ve výši 15 procent.

Na příslušné změně mezinárodního daňového systému se dohodlo 136 zemí a jurisdikcí, jež v úhrnu vytvářejí více než 90 procent globálního hrubého domácího produktu (HDP).

Daň z příjmu by nadnárodní korporace měly nově platit v zemích, kde opravdu podnikají, nikoliv tam, kde formálně sídlí. Řada mezinárodních firem volí své sídlo v zemi s nízkou či dokonce nulovou sazbou daně.

V Evropě tak nadnárodní korporace mívají často sídlo své centrály například v Irsku, Lucembursku nebo Nizozemsku.

Dohoda podle OECD zajistí, aby velké podniky odváděly „spravedlivou část daní“ všude tam, kde podnikají a vytvářejí zisky.

Předpokládá se díky uvedené dohodě by státy mohly celkově získat dodatečné daňové příjmy ve výši až 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun) ročně.

Dohoda by měla vést rovněž k přesunu daní v hodnotě přes 125 miliard dolarů do zemí, kde nadnárodní podniky vytvářejí zisky.

Generální tajemník OECD Mathias Cormann vyslovil v této souvislosti domněnku, že mezinárodní daňový systém bude díky zmiňované dohodě „spravedlivější a bude lépe fungovat“.

Dohodu na jednotném globálním zdanění firem přivítala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Označila ji za „historický okamžik“ a za „velký krok vpřed při vytváření spravedlivějšího daňového systému“. (sfr)