Výdaje na volby ze státního rozpočtu vzrostou v příštím roce na 1,1 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Výdaje ze státního rozpočtu na volby v Česku vzrostou v roce 2022 o více než polovinu. Zatímco letošní rozpočet počítá s částkou „jen“ 697 milionů, v příštím roce to má být až 1,1 miliardy korun.

Uvedla to vláda v návrhu státního rozpočtu na příští rok, kdy budou lidé vybírat své zástupce do třetiny Senátu a také nové komunální zastupitele.

Kromě toho se budou chystat také prezidentské volby, které proběhnou na začátku roku 2023.

Stát vyplácí stranám za každého poslance nebo senátora 900 tisíc korun ročně.

Navíc dostávají strany, které překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, desetimilionový příspěvek za obdržené hlasy a také příspěvek na klub.

Jeho výše činí od letoška 27 tisíc korun měsíčně a 5 845 korun za každého člena.

Strana, která získá alespoň 1,5 procenta hlasů, dostane za každý hlas jednorázově 100 korun.

Strany se ziskem mezi 3 a 5 procenty hlasů budou navíc mít každoroční minimálně šestimilionový příspěvek. Strany dostávají také příspěvek za senátory a krajské zastupitele.

Kolik peněz ze státní kasy půjde, závisí i na volební účasti. Na letošní rok je pro tento účel vyhrazeno téměř 670 milionů korun.

„Zákonem přitom není blíže určen způsob rozdělení tohoto příspěvku mezi politické strany a hnutí sdružené v koalici. Dělení příspěvku je tak vnitřní věcí dotčené koalice a závisí na dohodě jednotlivých stran a hnutí v ní sdružených. Příspěvek na úhradu volebních nákladů je poté ze strany ministerstva financí uhrazen na základě této dohody,“ uvedlo ministerstvo financí. (pel)

Stát loni vyplatil sněmovním stranám 180 milionů korun. Z daní inkasují až stovky milionů