Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,50 procenta.

Bankovní rada ČNB v obavách z růstu inflace zdvojnásobila úrokovou sazbu. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,50 procenta. K takovému skoku se uchýlila naposledy v roce 1997. Povede to ke zdražení půjček a hypoték. Premiér Andrej Babiš (ANO) varoval před poškozením ekonomiky. 

Banka o tom informovala na webu.

„Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty letní prognózy jako výrazně proinflační, a tudíž vyžadující rychlejší zvyšování úrokových sazeb,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„Na rozdíl od západní Evropy a Spojených států jsme měli o něco vyšší inflaci nad naším cílem, dokonce na hraně tolerančního pásma. Cítíme a vidíme z nových dat, že inflační očekávání se odpoutávají od naší dlouhodobé cílové hranice dvou procent,“ vysvětlil Rusnok, proč centrální banka reagovala zdvojnásobením sazeb.

Současně bankovní rada rozhodla o zvýšení diskontní sazby na 0,50 procenta a lombardní sazby na 2,50 procenta.

Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro ponechání úrokových sazeb beze změny.

Ekonomové krok vysvětlují obavami ČNB z růstu inflace související s oživením ekonomiky. Odhadují, že do konce roku by mohla sazba stoupnout až na dvě procenta.

„Česká národní banka vyrazila dech všem. Analytikům i ministerstvu financí. Zvedá základní sazbu o mimořádné 0,75 procentního bodu, nejvýrazněji od června 1997. Koruna v reakci na nečekaný krok citelně posiluje pod 25,30 za euro,“ okomentoval ekonom Lukáš Kovanda.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) krok ČNB zkritizovala.

„Dnešní rozhodnutí ČNB přehodilo výhybku hospodářské politiky ČR na kolej typickou pro rozvojové země. Zatímco centrální banky ve vyspělém světě podporují růst a životní úroveň, ta naše zvolila cestu dražších úvěrů pro firmy či zdražení hypoték rodinám o tisíce korun měsíčně,“ napsala na Twitteru.

Za skutečné inflační tlaky považuje nedostatek pracovních sil, nedostatek materiálů, logistické problémy či zdražení energií na světových trzích, které mají globální charakter a restriktivní kroky ČNB na ně podle ministryně nemají žádný vliv, na rozdíl od peněženek občanů ČR.

Podobně to vidí i premiér Andrej Babiš (ANO). Tvrdí, že schovávat se za růst cen a myslet si, že ČR je schopna to změnit, je „iluzorní představa“. (pel)