Rizikově zadlužených lidí v Česku přibývá, jejich podíl dosáhl letos 11 procent. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Rizikově zadlužených lidí v Česku přibývá, jejich podíl dosáhl letos 11 procent. Zkušenost s půjčkami má 83 procent obyvatel. Celkový objem úvěrů domácnostem dosáhl ke konci července 2021 téměř 2 biliony korun. 

Vyplynulo to z průzkumu České bankovní asociace (ČBA), který pro ni zpracovala výzkumná agentura IPSOS.

Z toho 1,519 bilionů korun byly úvěry na bydlení a 272 miliard tvořily úvěry na spotřebu.

Zkušenost s nějakým typem půjčky má přitom 8 z 10 Čechů.

S úvěrem má v Česku podle ČBA zkušenost 83 procent lidí, přičemž aktuálně svůj dluh splácí poskytovateli úvěru 43 procent z nich.

Nejčastěji si lidé v ČR půjčují prostřednictvím nákupu na splátky (38 procent), kontokorentu (38 procent), jiného spotřebitelského úvěru (35 procent) nebo prostřednictvím kreditní karty (31 procent ).

Pouze necelá pětina (17 procent) deklaruje, že si nikdy na nic peníze nepůjčila.

Zdroj: ČBA

„Loňský covidový rok byl ve všech ohledech specifický, lidé si nebyli jisti ekonomickým vývojem, což se odrazilo v myšlení i chování Čechů, a to nejen ve vztahu k financím. Přestože z našeho průzkumu vyplynulo, že si během loňského roku půjčil každý čtvrtý Čech, celkově objem nově čerpaných spotřebitelských úvěrů za rok 2020 klesl v důsledku odložené spotřeby domácností,“ uvedl Filip Hanzlík, náměstek výkonné ředitelky ČBA a gestor pro spotřebitelské a právní otázky.

I když řada lidí podle Hanzlíka musela díky pandemii přehodnotit své rozpočty, na počtu nesplacených půjček se to nijak významně neodrazilo.

„Podíl nevýkonných úvěrů je dle statistik České národní banky v ČR stále jeden z nejnižších v Evropě,“ doplnil.

Tzv. Index rizikového zadlužování v České republice letos dosáhl 11 procent.

ČBA dále zmínila, že náchylnější k tomuto jednání jsou přitom muži, často ve věku mezi 27 až 53 lety, se základním vzděláním a žijící mimo Prahu.

Za rizikové chování se například považuje to, že si dlužníci na své nákupy půjčují i přesto, že nemají možnost šetřit (12 procent), mají tři a více půjček (9 procent), ale zejména, že si půjčují na splátku jiné půjčky (13 procent).

Podle statistik Deloitte z dubna letošního roku je v exekuci zhruba 800 tisíc lidí.

Nejčastěji si lidé v ČR půjčují na auta a motorky (36 procent) nebo na spotřební elektroniku (29 procent).

Téměř tři čtvrtiny Čechů přitom tvrdí, že by si nikdy nepůjčily na dovolenou (73 procent), na sportovní vybavení (48 procent) nebo na splátku jiné půjčky (42 procent).

Nejčastěji Češi dluží do výše 200 tisíc korun.

Zdroj: ČBA

(pel)