V Berlíně si občané v referendu odhlasovali znárodňování bytů velkých firem. (ilustrační foto)

V Berlíně si občané v referendu odhlasovali znárodňování bytů velkých firem. Restrikce vůči majitelům bytů se plánují i v Česku. Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček oznámil plán pokutovat až pěti tisíci korunami měsíčně každého, kdo vlastní byt, v němž nikdo nebydlí. 

Obyvatelé Berlína se v referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů. Pro vyvlastňování hlasovalo 56,4 procenta.

Referendum mělo jen poradní charakter, jeho výsledek není právně závazný.

Berlínské referendum se týkalo velkých realitních společností, jako jsou Deutsche Wohnen či Vonovia. Obě tyto firmy se nedávno dohodly s městem, že mu odprodají za 2,46 miliardy eur (62,5 miliardy korun) zhruba patnáct tisíc bytů.

Hranicí pro vyvlastnění bytů v Berlíně by podle navrhovatelů referenda mělo být vlastnictví více než třech tisíc bytů ve městě a to za předpokladu, že cílem jejich vlastnictví je dosahování zisku.

Iniciativa, která požaduje vyvlastňování, navrhovala, aby byly byty vyvlastněné za náhradu. Náklady na odškodnění by činily necelých čtrnáct miliard eur (355,5 miliardy korun). Podle jiných odhadů by mohlo jít až o 39 miliard eur (990 miliard korun).

Nová politická reprezentace německého hlavního města, která vzešla z nedělních zemských voleb, se výsledkem hlasování budemuset zabývat.

Vyvlastnění by se týkalo zhruba 240 tisíc bytů, což je asi 15 % berlínského fondu nájemních bytů.

V Česku chtějkí politici řešit cenovou nedostupnost bytů různmi cestami. Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček navrhl řešit nedostupnost bydlení pokutami za neobsazené byty.

Pro spekulanty s neobsazenými byty by zavedl pokutu ve výši 3 až 5 korun měsíčně.

„Pokuta bude taková, aby se spekulantům nevyplatilo s byty spekulovat. Stejně jako v Mnichově, Berlíně či Kodani chceme spekulanty donutit, aby byty pronajali. Mohlo by to být tři až pět tisíc měsíčně,“ vysvětlil Hamáček.

Podle Hamáčka je například jen v Praze kolem 70 tisíc neobsazených bytů.

„Když se nám podaří osadit půlku, je to hned 35 tisíc bytů,“ dodal. (sfr)