Prezident Zeman podepsal zákon vylučující Rusko a Čínu z tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon vylučující Rusko a Čínu z tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Ruské a čínské firmy se proto nebudou moci zúčastnit soutěže na dodavatele. Vylučuje to tzv. nízkouhlíkový zákon, jenž podepsal prezident Miloš Zeman.

Zákon, jenž nyní podepsal i prezident Zeman, počítá s tím, že pro výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech bude možné využít pouze technologie firem z těch států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách z roku 1996.

Čína ani Rusko tuto podmínku nesplňují, jelikož nejsou signatáři uvedené smlouvy.

Technologie z Číny či Ruska nebudou moci být použity ani pro stavbu, ani pro údržbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Zákon má také umožnit ministerstvu průmyslu a obchodu poskytnout návratnou finanční výpomoc na stavbu dukovanské elektrárny. Zavádí způsob stanovení výkupní ceny z elektrárny Dukovany pro potřeby zajišťování financí pro projekt.

Cenu stavby nového dukovanského bloku bude podle ministra průmyslu Karla Havlíčka možné stanovit až na základě podaných nabídek. Odhady ceny se blíží až 400 miliardám korun.


Prezidenti Zeman a Putin. (archivní fotografie)

Prezidenti Zeman a Putin. (archivní fotografie)


Vládou navržený zákon počítá s tím, že pokud bude výkupní cena z dukovanské elektrárny vyšší než cena tzv. silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů.


Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě Číny. (archivní foto)


Vláda ČR musí podle doporučení Senátu pro dostavbu dalšího jaderného bloku v ČR vypsat mezinárodní výběrové řízení.

Babišův kabinet již letos v polovině dubna oznámil, že Česko se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích rozhodlo nepřizvat do tendru ruskou společnost Rosatom.

Ministři schválili usnesení, že tzv. bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze potenciálním dodavatelům z Francie, Jižní Koreje a Spojených států, tj. firmám EDF, KHNP a Westinghouse.

Už před tím byla z tendru vyřazena čínská firma CGN. (sfr)

Prezidenti Zeman (ČR) a Ši (Čína) společně zalévají strom přátelství... (archivní fotografie)

Prezidenti Zeman (ČR) a Si (Čína) společně zalévají strom přátelství… (archivní fotografie)