Austrálie se rozhodla odkopnout Francii a uzavřela nový bezpečnostní pak s Británií a USA. Paříž tak přišla o mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek. (Ilustrační foto)

Francie zuří kvůli nově uzavřeného bezpečnostního paktu mezi Spojenými státy, Velkou Británií a Austrálií. Zemím umožní v asijsko-tichomořské oblasti sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon. Austrálie se rozhodla odkopnout Francouze a mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek zrušila. 

Spojené státy, Británie a Austrálie ve středu oznámily, že zakládají bezpečnostní partnerství nazvané Aukus, které má zajistit mír a stabilitu v oblasti Indo-Pacifiku. Mimo jiné má být vyvinuta australská flotila amerických ponorek poháněných jadernou energií.

Pakt se podle prohlášení bude také zabývat kyberschopnostmi, umělou inteligencí a „dodatečnými podmořskými schopnostmi“. Kromě technologií budou státy sdílet také průmyslové základny a dodavatelské řetězce.

V důsledku toho Austrálie odkopla Francii, se kterou v roce 2019 po dvou letech průtahů podepsala smlouvu na výrobu 12 ponorek za 50 miliard australských dolarů (785 miliard korun).

„Americké rozhodnutí odstrčit evropského spojence a partnera, jako je Francie, od strukturálního partnerství s Austrálií v době, kdy čelíme bezprecedentním výzvám v indo-pacifickém regionu ukazuje nedostatek soudržnosti, který Francie může jen vzít na vědomí a litovat,“ uvedli ve společném prohlášení francouzský ministr zahraničí Jean-Yves le Drian a ministryně obrany Florence Parlyová.

Doplnili, že tento krok pouze posílí potřebu Evropy dosáhnout strategické autonomie.

Dohoda je považována za snahu reagovat na rostoucí vliv Číny v regionu. Peking dohodu odsoudil jako „extrémně nezodpovědnou“.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian uvedl, že „vážně podkopává regionální mír a stabilitu a zintenzivňuje závody ve zbrojení“.

Čínské velvyslanectví ve Washingtonu obvinilo země z „mentality a ideologických předsudků studené války“. (pel)