Evropská unie vytvoří od roku 2022 nový pandemický úřad HERA, který má Evropu lépe připravit na další krize. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) vytvoří od roku 2022 nový pandemický úřad HERA, který má Evropu lépe připravit na další krize. Úkolem úřadu bude lépe předvídat budoucí nebezpečí a potenciální mimořádné události ve zdravotnictví a v případě nouze zajistit třeba vývoj, výrobu a distribuci léků a očkovacích látek. Brusel chce na jeho fungování v příštích šesti letech vyčlenit 1 miliardu eur (25,5 miliard korun) ročně.

EU o tom informovala v tiskové zprávě.

„S HERA zajistíme, že budeme mít zdravotnické vybavení, které potřebujeme k ochraně našich občanů před budoucími zdravotními hrozbami, “řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Úřad bude spolupracovat se zdravotními orgány členských zemí EU: shromažďovat informace, vyhodnocovat rizika a predikovat možný problémový vývoj. Bude také podporovat vývoj léků a vakcín proti nemocem, jejichž šíření bude hrozit.

V loňském roce Brusel čelil kritice za pomalou reakci na pandemii a nedostatek vakcín při rozjezdu společného unijního očkování proti covidu-19.

Evropská komise proto na podzim přišla s návrhy na posílení společné zdravotní politiky.

V případě, že nastane krizová situace, HERA bude moci aktivovat nouzová opatření včetně financí na akutní nákup léků, ochranných prostředků či surovin. (pel)