Německá kancléřka Angela Merkelová chce rozšířit Evropskou unii o státy ze západního Balkánu.

Německá kancléřka Angela Merkelová chce rozšířit Evropskou unii (EU) o státy ze západního Balkánu. Řekla, že jedním z cílů Německa je vidět, jak se 6 států západního Balkánu připojí k Evropské unii, ale před vstupem do bloku je ještě čeká „dlouhá cesta“.

Merkelová, jejíž mandát šéfky německé vlády se blíží ke konci, zahájila svůj dvoudenní výlet do regionu 13. září v Srbsku, kde se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem probírali politickou a hospodářskou spolupráci a proces integrace do EU.

Řekla, že členové EU by měli mít na paměti, že je v „absolutním geostrategickém zájmu EU“ pokročit v procesu integrace.

Je totiž přesvědčena, že region je předmětem zájmu „dalších částí světa“, čímž patrně narážela na Rusko, Čínu či Turecko, i když je konkrétně nejmenovala.

Merkelová ocenila dosavadní pokrok, ale také povzbudila „další kroky k právnímu státu, demokracii a pluralitě občanské společnosti“.

Vučič označil Merkelovu cestu za „velkou čest pro Srbsko a za příležitost poděkovat jí za vše, co pro Srbsko a region během svého dlouhého a úspěšného působení ve funkci udělala“.

Kromě Srbska usiluje o vstup do EU také Albánie, Bosna, Černá Hora, Kosovo a Severní Makedonie.

Jak připomněla média, prakticky všechny tyto země vykazují více či méně závažné nedostatky v oblasti dodržování demokratických standardů, vlády práva či boje s korupcí a organizovaným zločinem.

Nejblíže EU jsou Černá Hora a Srbsko, které už zahájily přístupová jednání.

Albánie a Severní Makedonie čekají na oficiální zahájení přístupových rozhovorů, zatímco Bosna a Hercegovina a Kosovo jsou zatím jen potenciální kandidátské země. (pel)