Koalice Pirátů se Starosty vyrazila za voliči autobusem nazvaným ŠVINDLbus. Lidem slibují nastartovat ekonomiku 1 bilionem korun, nezvyšovat daně nebo zemi bez dluhů. (Foto: Twitter Ivan Batoš)

Koalice Pirátů se Starosty vyrazila za voliči autobusem nazvaným ŠVINDLbus, který má být „pojízdným korupčním muzeem současné vlády“. Ekonomiku po koronavirové pandemii chtějí strany nastartovat plánem „Bilion pro budoucnost“, kdy chtějí do ekonomiky ČR napumpovat 1 bilion korun. V kampani také třeba slibují nezvyšovat daně. 

Piráti o tom informovali na webu.

Piráti a Starostové odstartovali další fázi kampaně s heslem „Země bez korupce, budoucnost bez dluhů“ v Ústí nad Labem.

Na místo dorazili volebním autobusem přezdívaným ŠVINDLbus, který má upozorňovat na švindly a podfuky současné vlády hnutí ANO a ČSSD.

„ŠVINDLbus není žádný naleštěný koráb. Jenže ani naše země není po Babišově vládnutí úplně naleštěná. Státní dluh roste závratným tempem. Naopak tempo ekonomiky je jedno z nejpomalejších v Evropě,“ uvedl na adresu autobusu šéf STAN Vít Rakušan.

Umístěno je v něm několik artefaktů, například deníček Jaroslava Faltýnka, OLAF dokument o střetu zájmů a další.

„Štve nás, jak vláda tuhle zemi zadlužila. Štve nás i to, jak korupce prorostla celým státem jako obří tasemnice přisátá na státní pokladnu. Je nejvyšší čas se jí zbavit,“ nechal se slyšet Bartoš.

„Nejdůležitější je nechat tasemnici vyhladovět, takže jako první zmrazíme výdaje státu. Tím ho donutíme šetřit a zarazíme další zadlužování! Už jsme ukázali, že na to máme. Já jsem jako starosta oddlužil Kolín. V koalici s Piráty jsme dokázali dostat dluh Prahy na nejnižší číslo za posledních 20 let,“ přitakal mu Rakušan.

Předsedové přišli znovu s plánem „Bilion pro budoucnost“, kterým chtějí nastartovat českou ekonomiku. Do té mají směřovat investice ve výši bilionu korun a zvýšit výkonnost ekonomiky i daňové příjmy státu.

„Není potřeba tyto peníze v rozpočtu hledat. Už tu jsou, jenom neproudí správným směrem a nyní hrozí, že o některé finance přijdeme o úplně. Například evropské dotace jsou v ohrožení kvůli obřímu střetu zájmů Andreje Babiše,“ uvedl Bartoš.

Prosadit by chtěli výstavbu vysokorychlostní železnice, milion nových přípojek na vysokorychlostní internet nebo urychlit robotizaci tak, aby v Česku bylo asi 200 tisíc robotů, kteří lidem ulehčí práci.

Investovat chtějí také do vzdělání a do výzkumu.

„Moderní stát investuje do technologií, vzdělání, vědy a výzkumu. Tam mají směřovat dotace. Ne do linek na toustový chleba, ne do rekreačních zařízení předsedy vlády. Jenže tasemnici mozek nezajímá, tu zajímají střeva. Nás mozek zajímá. Chceme být mozkem Evropy, ne její montovnou,“ míní Rakušan.

Lidem dále oba lídři slíbili, že neplánují zvyšovat daně a nebudou ani brát bohatým.

Mezi priority Pirátů a Starostů dále patří řešení bytové krize a zrychlení výstavby bytů. Chtějí také systémově řešit důchody, jejichž zvyšování chtějí navázat na výkon hospodářství.

Znovu se také vymezili proti případné vládě s hnutím ANO, a to i kdyby v čele nebyl premiér Babiš. (pel)