Polsko přijme 500 Afghánců, kteří dříve ve své vlasti pracovali pro NATO. (Ilustrační foto).

Polsko přijme 500 Afghánců, kteří dříve ve své vlasti pracovali pro NATO a byli ze země evakuováni po vítězství Tálibánu. Polsko přijme afghánské spolupracovníky NATO dočasně na dobu tří měsíců, během které se budou moci rozhodnout, ve které zemi požádají o azyl. Natrvalo bude moci v Polsku zůstat 50 z nich.

O přijetí afghánských spolupracovníků NATO informoval Michal Dworczyk, šéf kanceláře polského předsedy vlády Morawieckého.

„Polsko v rámci spojenecké solidarity souhlasilo s přijetím pěti set Afghánců, kteří během posledních let spolupracovali s NATO v Afghánistánu,“ prohlásil Dworzyk.

Polovina z nich přiletí do Polska z americké letecké základny v německém Ramsteinu. Ubytováni budou v jednom z poznaňských hotelů.

O status uprchlíka se bude moci v Polsku přihlásit nejvýše 50 z nich. Ostatní budou muset z Polska odletět do cílových zemí. Není však jasné, zda někdo z Afghánců bude chtít v Polsku natrvalo zůstat.

Polsko již ve druhé polovině srpna evakuovalo z Afghánistánu několik stovek Afghánců, kteří spolupracovali s polskými bezpečnostními složkami.

Ministerstvo vnitra ČR uvedlo, že o mezinárodní ochranu v Česku požádalo 152 ze 169 Afghánců přivezených evakuačními lety. Většina z nich nějakou formou spolupracovala s Českou republikou. (sfr)