Více než 600 e-mailových schránek vládního hnutí ANO, včetně jeho vedení, spravuje holding Agrofert. (Ilustrační foto)

Více než 600 e-mailových účtů členů vládního hnutí ANO, včetně jeho vedení, spravuje holding Agrofert. Podle odborníků se jedná o další důkaz propojení Babišova byznysu s politikou. Šéf hnutí a premiér Andrej Babiš přitom dlouhodobě popírá, že by měl s podnikem něco společného a tvrdí, že na něj nemá žádný vliv. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„V tuto chvíli máme zřízeno 605 e-mailových schránek, které využívá předsednictvo, výbor, krajští předsedové a manažeři, zaměstnanci a někteří další spolupracovníci,“ upřesnil pro Radiožurnál mluvčí ANO Martin Vodička.

Doplnil, že hnutí si službu u Agrofertu objednává na základě smlouvy o IT podpoře a měsíčně za ni platí.

Premiér Babiš uvedl, že hnutí e-mailové schránky používá už od svého vzniku. Zopakoval, že s Agrofertem nemá nic společného a že se jedná o externího dodavatele.

Podle osloveného právníka se ale jedná o další důkaz propojení Babišova byznysu s politikou.

„Je to další ukázka, že nedošlo k odpoutání Andreje Babiše od firem z holdingu Agrofert. Podle mě to ukazuje propojení podnikatelské a politické sféry, které se pak sbíhá k jedné konkrétní osobě, tedy Andreji Babišovi,“ zhodnotil situaci právník a ředitel Transparency International Petr Leyer pro Radiožurnál.

Elektronická pošta hnutí totiž běží ve stejné síti jako desítky dalších e-mailových serverů firem z holdingu, tedy například Prechezy, Penamu, Dezy nebo Fatry.

Předseda vlády střet zájmů dlouhodobě popírá.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů. (pel)