Černošice neuspěly. Krajský soud v Praze odmítl zamítnutí žaloby, kterou premiér Andrej Babiš požaduje zastavit řízení k možnému střetu zájmů. (Ilustrační foto)

Černošický úřad má smůlu. Krajský soud v Praze odmítl zamítnutí žaloby, kterou premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje zastavit řízení k možnému střetu zájmů. Premiér na žalobě nadále trvá. Soud se navíc má konat 8. října, tedy v den parlamentních voleb. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Babiš zažaloval městský úřad v Černošicích letos v červenci. Předseda vlády čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, konkrétně jde o vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra.

Černošický úřad následně navrhl, aby soud žalobu zamítl a spor rozhodl bez jednání ve věci. To však měl Babiš podle všeho opět odmítnout.

Podle mluvčí Krajského soudu v Praze je stěžejním argumentem Babišovy žaloby to, že v dané kauze dochází k porušení zásady „ne bis in idem“, v překladu tedy „ne dvakrát o tomtéž“. To znamená, že by justice neměla posuzovat stejný případ dvakrát.

Poprvé černošický úřad v premiérově kauze rozhodl v lednu 2019. Dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 tisíc korun.

Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který březnu téhož roku rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil k novému projednání.

Koncem září 2019 ale nadřízený středočeský krajský úřad oznámil, že v přestupkovém řízení nebylo prokázáno spáchání skutku a řízení pravomocně zastavil.

Letos v lednu se pak na černošický úřad znovu obrátila organizace Transparency International (TI), která podala i původní podnět. Ta tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů. (pel)

Babiš podal žalobu na Černošice kvůli střetu zájmů. Agrofert žádá po Havlíčkovi dotace 123 milionů

Černošice se Babiše nezalekly: Úřad bude v šetření o střetu zájmů premiéra pokračovat