Německo má dočasně ubytovat 4 tisíce migrantů z Afghánistánu na vojenských základnách USA v Německu. (Ilustrační foto)

Německo má dočasně ubytovat 4 tisíce migrantů z Afghánistánu na vojenských základnách USA v Německu. Migranti mají na základnách v Německu zůstat do doby, než se pro ně najde konečné místo pobytu. Německá ekonomika potřebuje 400 tisíc přistěhovalců ročně, oznámil šéf úřadu práce.

Americká armáda už zahájila přípravy na ubytování afghánských migrantů na vojenských základnách v bavorském Grafenwöhru poblíž hranice s Českem a také v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Spojené státy podle prezidenta Joea Bidena přepravily z Kábulu během minulého týdne zhruba 28 tisíc osob. Část z evakuovaných dočasně přijme trojice balkánských zemí: Albánie, Kosovo a Severní Makedonie.

Podle šéfa spolkového úřadu práce Detlefa Scheeleho potřbeuje Německo zhruba 400 tisíc přistěhovalců ročně, aby mělo dostatek pracovních sil.

Scheele vysvětlil, že v tomto případě jde o cílené přistěhovalectví k pokrytí mezer na trhu práce, nikoli o poskytování azylu uprchlíkům.

Německo podle něho potřbeuje pracovníky v oblasti pečovatelských služeb přes techniky klimatizačních zařízení až po logistiky a akademiky.

„Všude budou chybět pracovní síly,“ konstatoval Scheele.

„Můžeme se postavit a prohlásit, že nechceme žádné cizince. Ale to nefunguje,“ podotkl. S tím, že je faktem, že v Německu docházejí pracovní síly.

Německo podle něho může tento problém řešit pouze školením nekvalifikovaných lidí a rekvalifikací těch, jejichž pracovní místa zanikla, umožněním práce na delší úvazek ženám, které nedobrovolně pracují na zkrácený úvazek.

Ale především tím, že „do země dostane přistěhovalce“.

Ke konci loňského roku žilo v Německu 11,4 milionu cizinců. Meziročně jejich počet vzrostl o 204 tisíc. (sfr)