Prognóza ministerstva financní: HDP v Česku letos stoupne o 3,2 procenta. V roce 2022 poroste domácí ekonomika o 4,2 procenta.

HDP v Česku letos stoupne o 3,2 procenta. V roce 2022 poroste domácí ekonomika o 4,2 procenta. Uvedlo to ministerstvo financí ČR ve své nejnovější prognóze. Podle tohoto úřadu bude letos růst ekonomiky tažen všemi složkami domácí poptávky, nejvíce investicemi a spotřebou domácností.

Příští rok by růst mělo podpořit zejména oživení soukromé spotřeby.

Zlepšení epidemické situace, k němuž přispívá očkování obyvatel a s ním související uvolnění protiepidemických restrikcí, podporuje hospodářské oživení nejen v ČR, ale i v zahraničí, uvedlo ministersvo.

Vlivem vysoké dynamiky importu by však saldo zahraničního obchodu mělo ekonomický růst mírně zpomalovat. Opačným směrem by letos mělo působit doplňování zásob, zesílené hromaděním nedokončené produkce na skladech v důsledku problémů v dodavatelských řetězcích.

Zejména díky pokračujícímu oživení soukromé spotřeby by mohl hospodářský růst České republiky v roce 2022 zrychlit na 4,2 %, předvídá ministerstvo.

Investice do fixního kapitálu si dle prognózy resortu financí patrně udrží poměrně silnou dynamiku a mírně by ekonomiku mělo již podpořit i saldo zahraničního obchodu, zlepšované růstem exportních trhů a odstraněním úzkých míst v dodavatelských řetězcích.

Na druhé straně se v ekonomice projevují značné inflační tlaky, zdůraznil úřad. Vysoké ceny energií i jiných komodit se postupně promítají do dalších cenových okruhů včetně spotřebitelských cen, dodal.

„Pro rok 2021 proto zvyšujeme predikci průměrné míry inflace na 3,2 % a pro rok 2022 na 3,5 %, tedy nad toleranční pásmo inflačního cíle České národní banky,“ uvedlo ministerstvo.

Podle názoru resortu zůstává vývoj na trhu práce pozitivní. Jako rizika odhadovaného vývoje ministerstvo označilo vývoj epidemické situace a účinnost vakcín proti případným novým mutacím koronaviru. Důležité bude podle resortu také vyrovnávání poptávky a nabídky na trhu práce, vývoj v automobilovém průmyslu a nadhodnocení cen nemovitostí.

„Navzdory ukončení většiny fiskálních stimulačních opatření nedošlo k nárůstu nezaměstnanosti. Zřejmě převážil kladný efekt uvolňování protiepidemických omezení a vliv silné poptávky po práci v některých odvětvích, především v průmyslu,“ napsal úřad.

Poukázal dále na to, že průměrná míra nezaměstnanosti podle Výběrového šetření pracovních sil by se v důsledku zpožděných efektů hospodářského propadu měla v roce 2021 zvýšit na 3 %, s pokračujícím ekonomickým oživením by mohla poklesnout na 2,7 % v roce 2022.

Ministersvo dále doplnilo, že česká ekonomika byla zcela zásadním způsobem ovlivněna pandemií nového typu koronaviru. Opatření přijatá k zamezení šíření nákazy způsobila hluboký propad ekonomiky, který za celý rok 2020 dosáhl 5,8 %. K poklesu došlo ve všech oblastech domácího užití s výjimkou veřejných výdajů. (sfr)