Islámské radikální hnutí Tálibán v obsazeném Afghánistánu vyhlásilo Islámský emirát Afghánistán. V zemi začne znovu platit právo šária.

Islámské radikální hnutí Tálibán v obsazeném Afghánistánu vyhlásilo Islámský emirát Afghánistán. V zemi začne znovu platit právo šária. Tálibánu už pogratulovala teroristická organizace al-Káida. Český premiér Andrej Babiš (ANO) vyznamenal afghánského velvyslance Jiřího Balouna. 

O vzniku emirátu informoval na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid.

„Při příležitosti 102. výročí vymanění se z britské nadvlády vyhlašujeme Islámský  emirát Afghánistán,“ napsal Mudžáhid.

Název Islámský emirát Afghánistán území neslo už pod krutou vládou tálibů v 90. letech minulého století, od konce občanské války v roce 1996 do americké invaze v roce 2001.

V zemi panoval tvrdý náboženský totalitní režim vycházející z práva šária. To má v zemi platit i nyní.

„Nebude tu vůbec žádný demokratický systém, protože ten v zemi nemá žádné kořeny. Nebudeme diskutovat, jaký typ politického systému bychom měli v Afghánistánu zřídit, protože je to jasné. Bude tu právo šaría a hotovo,“ uvedl Vahídulláh Hášimí, který patří mezi vysoce postavené členy Tálibánu.

Foto: Twitter Z. Mudžáhid

Přestože vedoucí představitelé současného Tálibánu slibovali, že se zrůdnosti opakovat nebudou, není tomu úplně tak.

Ve městě Asadábád vyšli lidé na oslavu výročí do ulic s vlajkami na Den nezávislosti, tálibánští bojovníci však začali do davu střílet a na místě je několik mrtvých.

Tálibánu už k převzetí moci a vyhlášení emirátu pogratulovala teroristická organizace al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), jejíž bojovníci slavili návrat Tálibánu k moci střelbou do vzduchu a ohňostroji.

„Toto vítězství a toto převzetí moci nám ukazuje, že džihád a boj jsou legitimní a reálnou cestou založenou na právu šaría, jak obnovit práva a vyhnat vetřelce a okupanty,“ citovala média v prohlášení tato odnož al-Káidy sídlící v Jemenu.

Mezitím probíhají evakuace afghánských spolupracovníků spojenců Západu kteří se bojí odvety radikálů.

Foto: Twitter J. Kulhanek

Český premiér Andrej Babiš (ANO) vyznamenal afghánského velvyslance Jiřího Balouna.

Celkem 3 letadla dovezla do Česka 170 Afghánců.

„Podařilo se zachránit mnoho životů, zachránili jsme všechny, kteří chtěli,“ řekl předseda vlády s tím, že mise byla třetím letem ukončena.

Celou operaci považuje za „velký zázrak“.

„Navzdory chaosu a velmi těžké bezpečnostní situaci v Kábulu se nám podařilo zachránit naše armádní tlumočníky a jejich rodiny, všechny zaměstnance naší ambasády a jejich rodiny i další lidi navázané na Českou republiku určené k evakuaci,“ doplnil.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se rozhodl Balounovi udělit nejvyšší ocenění ministerstva zahraničních věcí, tedy medaili za zásluhy o diplomacii. (pel)

Prezident Zeman zaútočil na USA a NATO: V Afghánistánu selhaly. Navrhuje zkrouhnutí peněz

Invaze NATO do Afghánistánu skončila po 20 letech fiaskem: Zemi ovládl radikální islámský Tálibán