První odběr vzorků z povrchu Marsu se robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA nezdařil. (Ilustrační foto)

Robotickému vozítku Perseverance americké vesmírné agentury NASA se nepodařil první odběr vzorků z povrchu Marsu. Problémem byla jemnost odebíraného materiálu – vrtáním totiž vznikly jen velmi malé, práškovité fragmenty, a proto nebylo možné odebrat žádný významnější kousek horniny.

Uvedla to představitelka projektu Louise Jandurová, podle níž k tomuto dospěli experti NASA po podrobném prostudování dat, která jim z rudé planety poslal rover.

Vědci nařídili roveru vyvrtat se do skály v marsovském kráteru Jezero, aby vytěžili a uložili úplně první vzorek.

Když začali zkoumat čerstvá data, která roveru vysílal z Marsu, vypadalo, že vše proběhlo hladce: zdálo se, že vzorek byl získán a umístěn do jedné ze 43 skladovacích trubic.

Ale ošklivé překvapení brzy přišlo díky sondě určené k měření objemu prvního vzácného vzorku: zkumavka, zdálo se, byla prázdná.

Tým nakonec po pečlivém zkoumání dospěl k závěru, že problémem nebyl rover, který fungoval bezchybně. Na vině byla jemnost odebíraného materiálu – vrtáním totiž vznikly jen velmi malé, práškovité fragmenty, a proto nebylo možné odebrat žádný významnější kousek horniny.

Trubice se sice správně automaticky uložila do těla roveru, ale bez odebraného vzorku.

Šestikolový rover Perseverance je podle NASA její zatím největší a nejsofistikovanější vozítko pro průzkum Marsu. Kromě hledání známek života bude sbírat vzorky tamních hornin a půdy, které by v budoucnu měly být přepraveny na Zemi.

Zařízení s autonomním navigačním systémem využívá kamery s vysokým rozlišením a software pro zpracování snímků. Je vybaveno několika přístroji, senzory a kamerovými systémy, kterými lze analyzovat povrch planety na dálku. Dokáže se navíc pohybovat dopředu i dozadu. (pel)

NASA se pochlubila prvními fotografiemi z Marsu, které zachytilo vozítko Perseverance

Robotické vozítko Perseverance vyrobilo na Marsu kyslík. Astronautovi by stačil na 10 minut