Ceny nemovitostí napříč Českem rostly ve 2. čtvrtletí roku 2021 nejvyšším tempem za 10 let. (Ilustrační foto)

Ceny nemovitostí napříč Českem rostly ve 2. čtvrtletí roku 2021 nejvyšším tempem za 10 let. Vůbec nejvíce zdražovaly pozemky, jejichž ceny se meziročně zvýšily o 18,7 procenta, ukázal HB Index Hypoteční banky. Oproti přechozímu kvartálu rostla i poptávka, kterou podpořily nízké sazby úvěrů na bydlení i zájem ze strany investorů.

„Zdražování nemovitostí podle našich očekávání bude v následujícím půl roce pokračovat, tempo se ale mírně sníží. Roční růst cen bytů a pozemků nicméně zůstane nad úrovní 12 procent. Současná vysoká poptávka po nemovitostech bude trvat především tehdy, pokud nepoleví zájem investorů a úrokové sazby se budou stále držet relativně nízko,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Ceny bytů meziročně stouply o 14,8 procenta.

„U bytů jsme v druhém kvartálu letošního roku opět sledovali nejvyšší mezičtvrtletní růst cen za posledních 10 let, když se zopakovalo zdražení o 3,8 % z prvního pololetí. Ceny se podstatně zvýšily ve všech krajích. Vůbec nejvyšší zdražení zaznamenal Moravskoslezský kraj, zatímco nejnižší zdražování jsme pozorovali v Praze a Středočeském kraji,“ shrnul Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Rodinné domy za rok podražily o 12,9 procenta.

„Nejvyšší tempo růstu cen za posledních 10 let jsme zaznamenali i u rodinných domů. Přispěly k tomu ceny stavebních prací a materiálů, které nadprůměrně zdražovaly. Vysoký růst cen dřeva dopadá na ceny dřevostaveb. Zájem je i o nemovitosti před rekonstrukcí nebo rodinné domy ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst,“ podotkl Feix.

Doplnil, že u novostaveb rodinných domů lidé čím dál častěji využívají zelených technologií a úprav, jako jsou solární panely, sběr dešťové vody nebo moderní kotle.

Ceny pozemků meziročně vzrostly o 18,7 procenta. Od roku 2010 se zvýšily o 105,5 procenta.

„Nabídku i nadále brzdí zastaralé územní plány a nedostatečné kapacity inženýrských sítí. Na odbyt tak jdou i pozemky na spekulaci bez schváleného územního plánu. Spolu se zdražováním roste také zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. Nadále trvá vyšší zájem o pozemky vhodné pro rekreační objekty,“ uzavřel Němeček.

Ačkoli ceny rezidenčních nemovitostí vytrvale rostou, lidé v ČR je mají tendenci výrazně podceňovat. V té souvislosti HB Index připomněl květnový průzkum, který pro skupinu ČSOB provedla agentura NMS Market Research.

V ceně, kterou by byli ochotni za vybrané nemovitosti zaplatit, se Češi s realitou rozchází o dvojnásobek. Například zatímco cenu garsonky respondenti odhadovali na 1 milion, ve skutečnosti by na ni průměrně potřebovali 2 miliony korun. (pel)