Ekologické organizace se odvolaly proti výjimce pro Tykačovu elektrárnu Chvaletice.

Ekologičtí aktivisté jdou po miliardáři Pavlovi Tykačovi. Organizace Greenpeace a Hnutí DUHA se stejně jako obec Veltruby odvolaly proti rozhodnutí olomouckých krajských úředníků o výjimce z nových emisních limitů, kterou udělili uhelné elektrárně Chvaletice. Ta by umožnila elektrárně vyhnout se novým emisním limitům po dobu 6 let. 

Informovala o tom ekologická organizace Greenpeace.

“Elektrárna Chvaletice měla 4 roky na splnění nových emisních limitů nebo získání výjimky v mezích zákona. Místo toho trvá na příliš dlouhé a příliš velké výjimce, aby její majitel Pavel Tykač ušetřil na úkor zdraví lidí,“ uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.

O výjimce, díky které by mohly Chvaletice vypustit přes 1 234 kilogramů toxické rtuti a 1 157 tun oxidů dusíku nad limit, tak bude znovu rozhodovat ministerstvo životního prostředí, tentokrát již potřetí.

Podle ekologických organizací a právních expertek Frank Bold nově udělená výjimka stále nesplňuje zákonné podmínky a nevypořádala se dostatečně s námitkami, kvůli kterým předchozí výjimky ministerstvo zrušilo.

Uhelná Elektrárna Chvaletice je v Pardubickém kraji. Disponuje instalovaným výkonem 820 megawattů. Tykačova společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu získala od Skupiny ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.

Elektrárna Chvaletice žádala o výjimku, aby mohla vypouštět více rtuti a oxidů dusíku, než činí limit, který začne v EU platit od 18. srpna 2021.

Do té doby musí mít všechny uhelné elektrárny buď pravomocně udělenou výjimku, nebo mít v rámci povolení stanoveny nové přísnější limity.

Krajský úřad v Olomouckém kraji udělil chvaletické elektrárně výjimku letos v červenci. Věcí se přitom zabýval podruhé, protože první výjimku ministerstvo životního prostředí zrušilo.

Námitku podaly ekologické organizace včetně Greenpeace, místní spolky a některé okolní obce.

Vzhledem k délce odvolacího řízení ekologické organizace očekávají, že výjimka pro Chvaletice nabude právní moci v podzimních měsících letošního roku, a to jen v případě, že ji ministerstvo znovu nezamítne.

„Deadline pro získání výjimky je přitom už příští středu. Je tedy vrcholně nepravděpodobné, že by do té doby elektrárna řádnou výjimku získala. Do případného udělení výjimky by tak pro elektrárnu Chvaletice měly platit nové emisní limity,“ řekl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Mluvčí elektrárny Petr Dušek s argumenty ekologických organizací nesouhlasí. Od roku 2013, kdy skupina elektrárnu koupila, má podle mluvčího zhruba poloviční emise. (pel)