Venezuela od října 2021 škrtne na všech bankovkách šest nul. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Venezuelu dál ničí hyperinflace. Od letošního října proto škrtne na všech bankovkách šest nul. Země se rozhodla změnit nominální hodnotu své zdevastované měny bolívar už podruhé za poslední tři roky. Jihoamerická země tak chce zjednodušit každodenní transakce. 

„Bolívar nebude mít ani větší ani menší cenu, ale abychom usnadnili jeho používání, upravujeme ho na jednodušší měřítko,“ uvedla centrální banka ve vyjádření.

Většina venezuelské ekonomiky je od roku 2019 navázána na dolar.

Prezident Nicolás Maduro škrtl už v létě 2018 pět nul na bankovkách a zvýšil třicetinásobně minimální mzdu ve snaze stabilizovat ceny. Jejich růstu se mu však zabránit nepovedlo. Tehdy inflace dosáhla astronomických 1,8 milionu procenta.

V praxi tak zřejmě ani nynější opatření nepomůže zdecimované měně se vzpamatovat.

Bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou je teď 1 milion bolívarů, je o ně však velký zájem a v oběhu je jich nedostatek.

Nově bude bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou 100 bolívarů, která bude odpovídat současné částce 100,000.000 bolívarů.

Například k nákupu pětilitrového kanystru vody je jich zapotřebí více než 7, stojí totiž 7,4 milionu bolívarů, což odpovídá asi 40 korunám.

Dříve bohatá země produkující ropu se propadla do hluboké ekonomické krize a trápí ji několik let vysoký růst cen, tzv. hyperinflace. Přispívají k tomu i Spojené státy ve snaze odstavit prezidenta Nicoláse Madura, což se však nedaří.

V zemi chybí potraviny, léky i další základní zboží. Situaci v zemi ještě zhoršila probíhající pandemie koronaviru.

Tamní ekonomika se potýká sedmým rokem s recesí. Tempo růstu spotřebitelských cen ve Venezuele loni přesto výrazně zpomalilo.

Maduro ze situace obviňuje USA, politické oponenty a šéfy velkých firem, kteří prý proti Venezuele vedou ekonomickou válku.

Ekonomové a opoziční lídři nicméně argumentují, že inflaci způsobila centrální banka, která bez rozmyslu tiskla nové peníze, aby jimi zaplatila rostoucí veřejné výdaje. (pel)