Deník N podal žalobu na Kancelář prezidenta republiky kvůli tomu, že od konce května odmítá poskytovat informace některým médiím. (Ilustrační foto)

Deník N žaluje kancelář Kancelář prezidenta republiky (KPR) kvůli tomu, že od konce letošního května odmítá poskytovat informace některým vybraným médiím. List na webu v prohlášení uvedl, že prezidentská kancelář je úřad jako každý jiný a nemůže si vybírat, zda bude plnit své povinnosti a dodržovat zákony. 

Deník je přesvědčen, že odpovídat bez diskriminace médiím na otázky – včetně těch nepohodlných – je povinností každého úřadu. Argumentuje, že občané mají právo být informováni o počínání státu a média jsou tu od toho, aby státní moc kontrolovala.

Představitelé Deníku N doplnili, že rolí médií není se s úřady soudit, avšak květnové rozhodnutí KPR je natolik závažné, že bylo třeba učinit výjimku.

„Žalobou nesledujeme jmen zájem Deníku N. Jsme přesvědčení, že hranice toho, co si úřady smí a nesmí ve vztahu k médiím dovolit, musí stanovit soud,“ uzavřel Deník N.

Kancelář prezidenta své rozhodnutí přestat poskytovat jakékoliv informace některým médiím zdůvodnila bojem proti dezinformacím.

„Kancelář prezidenta republiky v rámci boje proti dezinformacím, jehož význam potvrdila mimo jiné během jednání v lednu roku 2021 i Evropská komise, nadále nebude poskytovat jakékoli informace týdeníku Respekt, serveru Seznam Zprávy, blogu Deník N, redakcím 168 hodin a Reportéři ČT,“ uvedl tehdy v prohlášení Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Tvrdí, že zmiňovaná média dlouhodobě a vědomě šíří informace zkreslené, lživé a neobjektivní.

„Dělo se tak v případě mnohých článků o údajných schůzkách s čínským velvyslancem (Deník N) či nyní při snaze o vyvolání další mediální kauzy týkající se zprávy BIS. I v tomto případě blogu Deník N našeptávají konspirační teorie různé tajemné anonymní zdroje z Hradu,“ napsal Mlynář.

„Dovolím si přesto vyzvat Deník N, aby předložil důkaz o tom, že skutečně komunikuje s pracovníkem Pražského hradu – ukáže-li se, že kdokoli ze zaměstnanců Pražského hradu komunikuje i přes stanovený postup se zástupci těchto dezinformačních médií, veřejně se omluvím,“ dodal. (pel)