Poslanci schválili zvýšení důchodů od ledna 2022 o 300 Kč nad rámec povinné valorizace. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Poslanci necelé 3 měsíce před volbami do Sněmovny schválili zvýšení důchodů v příštím roce, a to o 300 korun nad rámec zákonem vyžadované valorizace. Podle zákonných pravidel by měly důchody vzrůst v průměru „jen“ o 458 korun.

Poslanci také odhlasovali zvýšení starobních důchodů o 500 korun za každé vychované dítě, a to s platností od roku 2023.

Schválení zákona o zvýšení penzí podpořilo 96 ze 123 přítomných poslanců. Příslušný zákon bude nyní postoupen do Senátu. Po případném schválení jej ještě musí podepsat prezident republiky.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po sněmovním hlasování o důchodech zdůraznila, že se jí splnil životní sen.

„Na důchodech šetřit nemůžeme. Je to jasný signál o tom, zda si lidé, kteří dělají všechno správně, podporu státu zaslouží,“ uvedla Maláčová.

Průměrný důchod nad 16 tisíc Kč

Ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo, že podle jeho odhadů by měly důchody v příštím roce – při zohlednění dodatečného zvýšení – vzrůst o 797 Kč (tj. o 5,2 %).

Průměrný důchod by tak měl podle předběžných čísel dosáhnout zhruba 16 275 Kč, což by představovalo přibližně 43 % průměrné mzdy v ČR.

Od července 2023 by podle zákona schváleného Sněmovnou měly ženy v důchodu za každé vychované dítě dostat příspěvek 500 korun (tzv. „výchovné“).

„Pomůžeme tak hlavně ženám s nízkými důchody. Jsem přesvědčený, že si ty peníze zaslouží,“ uvedl k tomu premiér Andrej Babiš.

„Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětlila ministryně Maláčová.

Změny by se měly týkat současných i budoucích seniorek a seniorů.

Sněmovna podpořila také pozměňovací návrh na předčasné odchody do penze pro pracovníky integrovaného záchranného systému.

„Přestože se záměrem návrhu o předčasném odchodu do důchodu za 20 let služby ve složkách IZS souhlasím, je zřejmé, že bude vyžadovat úpravu v Senátu. Z předlohy totiž není zřejmý přesný okruh pojištěnců, na které by se měl vztahovat,“ dodala k tomu Maláčová.

Důchody a hlasy

Zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci kritizoval poslanec Jan Jakob z TOP 09. Ten konstatoval, že si takové navyšování důchodů tuzemská ekonomika nemůže dovolit.

„Chápu, je před volbami a populismus tady stříká ze všech koutů sálu. Přiznejte se, vám nejde o seniory, ale o hlasy,“ prohlásil Jakob.

Varoval současně před rostoucím zadlužením státu.

„V roce 2035 se důchodový systém zhroutí. V roce 2050 nebude na důchody vůbec,“ odhadl Jakob. (sfr)