Většina obyvatel Česka věří tomu, že se globální klima na planetě mění a že změnu klimatu způsobují lidské aktivity. (Ilustrační foto)

Většina obyvatel Česka věří tomu, že se globální klima na planetě mění a že změnu klimatu způsobují lidské aktivity. Vyplynulo to z průzkumu Masarykovy univerzity. Podle výsledků průzkumu považuje česká veřejnost změnu klimatu za závažný problém a chce, aby jej Česká republika řešila.

Průzkum uskutečnil výzkumný tým Katedry environmetálních studií Masarykovy univerzity a Green Dock. Podrobného reprezentativního výzkumu veřejného mínění se zúčastnilo 2 762 dotazovaných.

Sociolog Tomáš Chabada z Masarykovy univerzity uvedl, že pro většinu české veřejnosti už není sporu, zda je klimatická změna závažný problém.

Plných 76 % veřejnosti je přesvědčeno o tom, že změna klimatu probíhá a 71 % respondentů si podle průzkumu uvědomuje, že hlavní příčinou klimatické změny jsou lidské aktivity.

Jen 4 % se přiklonila k názoru, že klimatická změna neexistuje.

Většina respondentů se shodla, že ČR má tento problém řešit. Podle 68 % je důležité, aby Česká republika přijala opatření roti změně klimatu.

Podle 66 % respondentů má Česko snižovat své emise skleníkových plynů bez ohledu na emise jiných zemí.

Více než 70 % veřejnosti souhlasí s tím, aby se ekonomicky podporovalo vytváření přírodních prvků zadržujících vodu v krajině, aby se v zemědělství používaly ekologické postupy, aby se za zateplovaly budovy a stavěly budovy nenáročné na energie, rozvíjely obnovitelné zdroje energie nebo zavedla výuka o změně klimatu a ochraně klimatu na všech základních a středních školách.

Působení globální klimatické aktivistky Grety Thunberg v Česku zaregistrovalo 46 % veřejnosti.

Více než 70 % veřejnosti by chtělo, aby se do ochrany klimatu více zapojilo Ministerstvo životního prostředí, vláda, firmy, domácnosti a čeští vědci a vědkyně. (sfr)