Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zřejmě zvýší solární daň o 10 procentních bodů, rozhodli poslanci. (Ilustrační foto)

Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zvýší daň o 10 procentních bodů. Zároveň se sníží jejich podpora, rozhodli poslanci. Premiér Andrej Babiš (ANO) navíc prohrál boj o zvýšení podílu biopaliv v benzínu.

Navýšení podílu biopaliv bylo součástí novely zákona o podporovaných zdrojích energie, která upravuje hlavně výši podpory pro obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární elektrárny či fotovoltaiky.

„Předkládáme novely zákonů, které zajistí 3,5 milionům lidem levné centrální vytápění, přechod na ekologickou dopravu, ukončí činnost energošmejdů a napraví selhání poslanců z roku 2010 při schvalování podpory fotovoltaiky instalované v letech 2009-10, které nás jinak bude stát 570 miliard Kč,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Elektrárny z roku 2009 dosud odvodu nepodléhaly. Nově budou odvádět u výkupní ceny 10 procent a u zeleného bonusu 11 procent.

Elektrárnám uvedeným do provozu v roce 2010 se pak odvody zvýší na 20 a 21 procent. Současně s tím by měla klesnout podpora fotovoltaik prostřednictvím jejich výnosnosti, tzv. vnitřního výnosového procenta, které bude míso dosavadních 8,4 procenta „jen“ 6,3 procenta.

Sněmovna naopak odmítla návrh na zvýšení podílu biopaliv v benzinu, konkrétně z nynějších 4,1 procenta na 8,8 procenta.

Pro návrh zvedli ruku pouze poslanci vládního hnutí ANO, šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a poslankyně LES Olga Sommerová, která před časem nahradila v parlamentu Dominika Feriho.

Kritici tvrdí, že zákon nahrával premiérovi Babišovi, resp. holdingu Agrofert z jeho svěřenského fondu, a doplatili by na to řidiči, kteří by si museli za benzin připlatit.

Podpora biopaliv sice měla být už v Česku původně ukončena, ale vláda (jejíž součástí byl Andrej Babiš) si vymohla, aby Evropská komise schválila prodloužení programu podpory.

Jedním z největších zpracovatelů řepkového semene a výrobcem metylesteru, který se přimíchává do bionafty, je společnost Preol z holdingu Agrofert, který Babiš převedl v roce 2017 do svěřenského fondu.

Podstatným benefitem pro Babišovy (ovládané dnes nepřímo skrze fond) agrofirmy firmy může být také dodávka osiva, hnojiv a postřiků pro pěstování řepky. (pel)