Vládní strana ANO premiéra Babiše zastavuje propad z předchozích měsíců a naopak mírně roste, ukázal červnový model STEM. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se vyhouplo zpátky do čela, zastavilo propad z posledních měsíců a v červnu 2021 by vyhrálo volby do sněmovny. Koalice Pirátů a STAN by skončila druhá, třetí by byla koalice Spolu (ODS+TOP 09+KDU-ČSL). ČSSD i KSČM se pohybují na hraně vstupu do parlamentu.

Ukázal to nejnovější volební model agentury STEM.

Červnové preference ukazují, že předvolební karty ještě nejsou zcela rozdány.

Na prahu období klidu a letních dovolených, ve chvíli ústupu koronavirové pandemie a rozvolňování souvisejících opatření se zastavuje propad hlavní vládní strany a růst podpory novým koalicím není zaručen.

Nyní by se do sněmovny dostalo samostatně 8 stran, případně 5 stran a 2 koalice.

První model zachycuje výsledek hypotetických červnových voleb, kterých by se účastnily všechny ohlášené koalice.

Hlavní vládní strana ANO zastavila propad z předchozích měsíců a volby by vyhrála se ziskem 26,7 procenta.

Následuje koalice Pirátů se STAN, které by volilo 24,1 procenta lidí. Třetí koalice Spolu by získala podporu 17,4 procenta.

Okamurovo hnutí SPD by mělo 10,9 procenta. ČSSD i KSČM se pohybují na hraně vstupu do parlamentu, když by je shodně volilo 5,5 procenta oslovených.

Druhý model pak zachycuje výsledek takových hypotetických voleb, v nichž by se utkaly všechny strany samostatně.

I zde Babišovo ANO posiluje vedoucí pozici, když by s převahou získalo 27 procent hlasů.

Piráti jsou sice na místě druhém, ale jejich podpora od dubna oslabila, a to na 15,5 procenta.

SPD si nadále drží 3. místo s 11,1 procenta. Agentura upozornila, že hnutí těží nejlépe z protestních hlasů.

Občanští demokraté by získali hlasy 10,9 procenta respondentů.

Oslabili i Starostové, které by volilo 8,7 procenta lidí.

ČSSD se naopak dále nedaří, v aktuálním měření se dostává k pětiprocentní hranici. Příznivci ČSSD vyjadřují průměrnou ochotu přijít k volbám, stejně tak i průměrný zájem o politiku, varovným ukazatelem je pak slabší vazba ke straně.

KSČM přisoudil průzkum 5,6 procenta.

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty od počátku roku setrvale posiluje a v červnovém modelu STEM se poprvé ocitá na hranici vstupu do sněmovny. Jeho příznivci vyjadřují nadprůměrný zájem o politiku a průměrnou vůli přijít k volbám i sílu vztahu k této straně.

Průzkum probíhal mezi 21. a 29. červnem u 1 010 lidí í starších 18 let. Statistická chyba činí kolem plus minus 1 procentního bodu u nejmenších stran, u větších stran kolem plus minus 3 procentních bodů.

(pel)