Ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD) poslala stovky státních inspektorů a policistů na kontrolu velkých firem a agentur práce v Česku. (Foto: Maláčová na inspekci ve firmě AMAZON v Dobrovízi).

Ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová (ČSSD) poslala stovky státních inspektorů a policistů na kontrolu velkých firem a agentur práce v Česku. Inspektoři práce (podřízení resortu vedeného Maláčovou) a cizinecká policie zahájili kontrolu ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a firmách, jež zajišťují smluvní služby.

Do akce s názvem Férová práce se zapojilo 253 inspektorů a 129 policistů. Podle Maláčové se mají zaměřovat na dodržování pracovních podmínek a zákoníku práce.

Mezi kontrolované firmy patří i firma Jeffa Bezose, Amazon, jejíž logistický sklad v Česku působí v Dobrovízi.

Sama ministryně Maláčová přitom Amazon v Dobrovízi před nedávnem navštívila a firmě již tehdy pohrozila, že si na ni stát „posvítí“. Zdůvodnila to tím, že firma v Česku omezuje vliv odborů v továrně…

Text ministryně Maláčové k osobní inspekci ve firmě Amazon v Dobrovízi (12. května 2021):
Na ploše o velikosti 13 fotbalových hřišť má všechno své místo a panuje zde přísný řád od naskladnění přes třídění až k distribuci zboží. Absolutní hightech logistika 🌍. Kdo tipuje, že jsem byla v AMAZONU v Dobrovízi, tak se trefil‼️ Zaměstnancům usnadňují práci moderní technologie. Pravidlo 3R a testování je tu v době pandemie samozřejmostí. Amazonu pomohla také Izolačka, díky které byli zaměstnanci motivováni zůstat v případě karantény nebo izolace doma. Na první pohled všechno frčí jako dobře namazaný stroj. 👍
A co na druhý pohled? 🤔 Amazon je dlouhodobě terčem kritiky za drsné chování ke svým zaměstnancům. Setkala jsem se proto se zástupci odborů, abych slyšela i jejich hlas‼️ A dobré zprávy nemám. Poctivá firma odbory podporuje a vnímá je jako své partnery. Amazon vliv odborů naopak omezuje, takže ty pak nemohou zaměstnance účinně chránit. Na pracovníky jsou kladeny přehnané nároky a mnohdy nesplnitelné cíle. Zaměstnanci tak pracují téměř do roztrhání těla, což se samozřejmě podepisuje na jejich zdraví. A „za odměnu“ často dostanou vytýkací dopisy a pak výpověď.
Tenhle příběh bude mít pokračování. Porušovat práva zaměstnanců nejde, takže si na to ještě posvítíme.

„Nejedná se o dílčí nahodilé akce, ale o systémovou snahu o to, abychom se ekonomicky vrátili po epidemii do normálního stavu… Kontroly budou pokračovat celé léto. Je to signál, že zákoník práce platí,“ uvedla nyní ministryně k zahájenému masivnímu nájezdu státních kontrolorů na soukromé firmy v ČR.

Kontrola začala již minulý týden.

Inspektoři a cizinecká policie se zaměřili na strojírenské a potravinářské podniky či výrobce stavebních materiálů. Kontrolují také agentury práce a firmy, které na smlouvu zajišťují úklid a další služby.

Maláčová k masivním represivním kontrolám ve firmách uvedla: „Nejedná se o dílčí nahodilé akce, ale o systémovou snahu o to, abychom se ekonomicky vrátili po epidemii do normálního stavu… Kontroly budou pokračovat celé léto.

Kontroloři zatím odhalili celkem 18 zaměstnanců bez řádných smluv a povolení a deset zaměstnavatelů, kteří bez oprávnění zprostředkovávali práci.

Podle náměstkyně ministerstva práce pro zaměstnanost Kateřiny Štěpánkové po rozvolnění protiepidemických opatření a s nastartováním ekonomiky podnětů přibývá.

„Došlo zřejmě s pandemickou situací k jakémusi zvlčení na trhu práce. Cítili jsme potřebu, že musíme zakročit,“ prohlásila náměstkyně.

S tím, že cílem kontrol prý není firmy obtěžovat, ale ochránit zaměstnance před nekalými praktikami.

Podle Maláčové se státní kontrola ve firmách připravovala několik týdnů. Maláčová v květnu navštívila sklady Amazonu v Dobrovízi, kde si prohlédla provoz a mluvila s vedením podniku i s odboráři. Na sociálních sítích pak kritizovala podmínky zaměstnanců. (sfr)