Investor Ondřej Tomek poskytl 10 milionů Kč do projektu Flangi šéfky zkrachovalé firmy Kulina, která věřitelům dluží 332 milionů korun. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Přivedení firmy do rekordního krachu, ani mnohasetmilionové dluhy vůči věřitelům nejsou v Česku překážkou pro další podnikání. Neúspěšná manažerská kariéra se dokonce stala lákadlem pro investory, jako je Ondřej Tomek, který nasypal miliony do projektu Lenky Pertlíčkové. Ta jako výkonná ředitelka předluženého a zkrachovalého e-shopu Kulina.cz zanechala vůči obchodním partnerům a věřitelům dluh vyšší než 332 milionů korun. Následně vložila téměř 2 miliony korun do své vlastní akciové společnosti a založila si obdobný e-shop Flangi, se kterým dokonce plánuje expanzi na zahraniční trhy…

V některých médiích před pár dny probleskla „neutrální“ zpráva o tom, že miliardář Ondřej Tomek investoval 10 milionů korun do nového e-shopu Flangi, který se zaměřuje na luxusní zboží. S tím, že uvedenou částku do projektu nalily Tomkova firma Impulse Capital společně s firmou Effectix.

Propojené investorské duo subjektů údajně také přislíbilo další rozvojové investice do zmiňovaného internetového obchodu Flangi.

Zpráva byla doplněna citátem Karola Veleby, ředitele firmy Effectix, o tom, že investoři chtějí „posunout Flangi na evropskou úroveň“.

Silně kontroverzním aspektem zdánlivě standardní finanční transakce je fakt, že zakladatelkou a většinovou akcionářkou firmy Flangi (respektive stejnojmenného virtuálního obchodu) je Lenka Pertlíčková, někdejší výkonná ředitelka e-shopu Kulina.cz. Tedy zkrachovalého projektu, který se svým zaměřením nápadně podobal novému byznysu manažerky Pertlíčkové.

Internetový obchod Kulina.cz před zhruba dvěma lety definitivně zkrachoval (firma na sebe podala insolvenční návrh) poté, co za sebou vůči věřitelům zanechal dluhy vyšší než 332 milionů korun. Výkonnou ředitelkou, tedy architektkou nezdaru e-shopu Kulina, byla současná zakladatelka projektu Flangi, Lenka Pertlíčková.

Vytloukání klínu

Jako šéfka řídila někdejší firmu stylem „vytloukání klínu ještě větším klínem“: již tak enormní zadlužení finančně neprosperující firmy řešilo vedení Kuliny dalším, ještě masovějším získáváním úvěrů. A „samozřejmě“ nehrazením závazků vůči věřitelům a obchodním partnerům.

Pod vedením Lenky Pertlíčkové tak dokázala firma KULINA během zhruba 15 měsíců zvýšit zadlužení o 200 milionů korun až k celkové výši zadlužení přesahující 332 milionů. Jednatelem takto dramaticky zkrachovalé firmy byl Pertlíčkové manžel Zbyšek Pertlíček.

Pro expanzivní manažerské metody dua Pertlíčkových byla typickým znakem ignorance vůči skutečnému finančnímu stavu firmy a možných následků. I v situaci prudce narůstající úvěrové zátěže firmy se Pertlíčkovi nesnažili postupovat s péčí řádného hospodáře. Naopak. Přestěhovali svoji už zjevně krachující firmu do nájmu v tehdy zcela nové, luxusní kancelářské budově The Butterfly, která patřila k nejdražším na pražském kancelářském trhu…

Banky naletěly

Mezi věřiteli firmy, respektive e-shopu Kulina, vedené Lenkou Pertlíčkovou, byla řada menších subjektů (nemluvě o dluzích vůči státu na zákonném pojištění za zaměstnance), ale také největší tuzemské banky, jako Česká spořitelna, ČSOB, Moneta či Unicredit, které při svém úvěrovém dobrodružství v projektu manželů Pertlíčkových přišly o desítky milionů korun.

Peníze přitom půjčovaly projektu Kulina, vedenému dvojicí Pertlíčková–Pertlíček, i v situaci, kdy – vzhledem ke krajně neuspokojivým průběžným finančním ukazatelům – muselo být i laikům zřejmé, že firma KULINA nebude již nikdy schopna dostát svým úvěrovým závazkům.

Nabízí se několik klíčových otázek. Například, jakým způsobem si manažerka Pertlíčková opatřila 1,8 milionu Kč na založení akciové společnosti Flangi a.s., když její manžel jako statutární představitel zkrachovalé firmy KULINA s.r.o. čelil a čelí důsledkům mnohasetmilionové insolvence?

Nebo proč byznysmen Tomek a firma Effectix (sídlící na stejné pražské adrese jako Tomkův Impulse Capital) investičně vstoupili právě do projektu Flangi, který je skrze osobu zakladatelky tak zásadně propojen s krachem projektu Kulina, po kterém zůstaly „rekordní“ dluhy ve výši 332 milionů korun.

Zahraniční expanze krachu

Média po krachu firmy Kulina, řízené manželi Pertlíčkovými, uvedla, že „firmě zlomily vaz náklady na expanzi do Polska, Maďarska a na Slovensko, vysoké mzdové náklady a pronájem skladů a kanceláří“.

V tomto kontextu je zajímavé, že manažerka Pertlíčková, zásobená dalšími penězi od investora Tomka, plánuje se svým novým projektem rovněž expanzi na zahraniční trhy. Veřejnosti prezentovala vizi, že cílem e-shopu Flangi je „stát se v segmentu luxusu během tří let online jedničkou ve střední a východní Evropě“…

Na dotazy týkající se kontroverzní investice do projektu Flangi představitelé firem Impulse Capital ani Effectix nereagovali.

Nezodpovězené dotazy v příloze přetiskujeme v plném znění.


Příloha 1:

Otázky pro: Impulse Capital  (& Ondřej Tomek) / Effectix

  • Proč jste investovali (společně celkem 10 milionů Kč) do e-shopu FLANGI, respektive do firmy FLANGI a.s., jejíž majoritní akcionářkou a ředitelkou je paní Lenka Pertlíčková, která jako tehdejší výkonná ředitelka a manželka společníka firmy byla spoluzodpovědná za finanční krach e-shopu KULINA s.r.o., za kterým zůstaly dluhy ve výši 332 milionů korun?
  • Je podle vás důkazem manažerské kvality, podnikatelské perspektivy a úspěchu projektu Flangi osoba Lenky Pertlíčkové, která jako ředitelka e-shopu Kulina.cz dokázala během 15 měsíců zvýšit zadlužení firmy Kulina o 200 milionů korun a přivést firmu do krachu?
  • Proč je podle vás dobrou investicí poskytnout 10 milionů korun paní Lence Pertlíčkové, která jako ředitelka firmy Kulina – již v situaci krajně neutěšeného finančního stavu firmy – vedla firmu Kulina cestou nákladově neuvážených kroků typu přestěhování sídla společnosti Kulina do jedněch z nejdražších kancelářských prostor v Praze (budova The Butterfly), apod.?
  • Proč byl pro vaši investici vybrán právě e-shop FLANGI, když na trhu působí (či je fázi příprav) mnoho jiných,podstatně důvěryhodnějších projektů podobného zaměření, ale bez kontroverzní insolvenční podnikatelské minulosti majitele?
  • Je vaší běžnou investorskou strategií investovat do projektů, za kterými stojí neúspěšní, bankrotářští lidé, kteří poškodili mnoho věřitelů, respektive vygenerovali jako vrcholoví manažeři v předchozím působišti dluhy v řádu stovek milionů?
  • Můžete vyloučit, že cílem investice do e-shopu FLANGI nebyla nezištná snaha pomoci rodině Pertlíčkových legalizovat finanční prostředky potenciálně získané předchozími transakcemi v rámci úvěrování pro firmu KULINA s.r.o.?
  • Jakým způsobem společnosti Impulse Capital a Effectix poskytly či poskytnou celou uváděnou investiční částku 10 milionů korun e-shopu FLANGI? Podle oficiálních dokumentů poskytla kapitál firmě FLANGI (vedle subjektů Lenka Pertlíčková & Ondřej Meissler) společnost IC FL s.r.o. (jejímiž vlastníky jsou Effectix a Impulse Capital) ve výši 1.340.000,- Kč…
  • Poskytla firma IC FL s.r.o. (jejímiž vlastníky jsou Effectix a Impulse Capital) prostředky paní Lence Pertlíčkové na pořízení jejího podílu na základním kapitálu ve výši 1.800.000,- Kč?
  • Pokud ne, zjišťovala firma Impulse Capital / Effectix, jakým způsobem paní Lenka Pertlíčková (někdejší ředitelka fy Kulina) nabyla tuto částku (téměř 2 miliony korun) v situaci, kdy její manžel čelí mnohamilionové exekuci z titulu statutárního představitele společnosti Kulina s.r.o. (toho času v insolvenčním řízení)?

Příloha 2:

Seznam věřitelů, poškozených výkonnou ředitelkou společnosti KULINA s.r.o. Lenkou Pertlíčkovou a jejím manželem Zbyškem Pertlíčkem (společník a jednatel firmy KULINA s.r.o) v rozsahu celkem 332 milionů korun v rámci manažerského řízení e-shopu „KULINA.cz“

(SUBJEKTY, KTERÉ PŘIHLÁSILY SVOJI POHLEDÁVKU v insolvenčním řízení s firmou KULINA s.r.o.):

FACTA s.r.o.  

PEAC (Czech Republic) s.r.o.  

NetDirect s.r.o.  

Oberbank AG  

Československá obchodní banka, a. s.  

Luboš Vymazal  

Oberbank Leasing spol. s r.o.  

DataLine Technology, a.s.  

BANADOR s. r. o.  

Česká spořitelna, a. s.  

Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Regionka Hradec Králové  

Red Media s.r.o.  

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.  

AD VIVUM s.r.o.  

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda  

EXPRESS MONEY s.r.o.  

LMC s.r.o  

Generali Pojišťovna a.s.  

RBP, zdravotní pojišťovna  

ČR – Česká správa sociálního zabezpečení  

Karel Voitl  

PERMET s.r.o. Praha  

O2 Czech Republic a.s.  

UNIQA pojišťovna, a.s.  

AFI Karlin s.r.o.  

CENTRAL GROUP Westpoint s.r.o.  

MONETA Leasing, s.r.o.  

Komerční banka, a. s.  

KLIMA – CLASSIC s r.o.  

MONETA Money Bank, a.s.  

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky  

Oborová zdravotní pojišťovna  

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky  

Meitnerová daně + účto s.r.o.  

Raiffeisen – Leasing, s.r.o.  

Česká pojišťovna, a. s.  

PPL CZ s.r.o.  

AMÁDEUS REAL, a.s.  

ACOMWARE s.r.o.  

UniCredit Leasing CZ, a.s.  

Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s.  

Hi Promotion s.r.o.  

Direct Parcel Distribution CZ s.r.o.  

UniCredit Fleet Management, s.r.o.  

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna  

Rajapack s.r.o.  

MIDEA, s.r.o.  

BAKLY s.r.o.  

UnicornsLab s.r.o.  

Česká pošta s.p.  

Úřad práce České republiky – Krajská pobočka pro hl. m. Prahu  

Google Ireland Limited  

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY  

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY  

Slovenská republika – Daňový úrad Bratislava  

VGD SLOVAKIA s. r. o.  

Slovenská republika – Daňový úrad Bratislava  

Naczelnik, Drugiego Urzędu Skarbowego Warszawa-Śródmieście  

Adform A/S