Ekonomika Česka se v 1. čtvrtletí 2021 meziročně propadla o 2,4 procenta, ukázal zpřesněný odhad ČSÚ. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika ČR klesla v 1. čtvrtletí roku 2021 víc, než se čekalo. Hrubý domácí produkt (HDP) Česka se meziročně propadl o 2,4 procenta. Ukázal to zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ). Původně přitom odhadoval propad „jen“ o 2,1 procenta. 

Mezičtvrtletně se ekonomika propadla o 0,3 procenta.

K poklesu nejvýrazněji přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy a ubytování a v odvětvích profesních, vědeckých, technických a administrativních činností. Dařilo se naopak zpracovatelskému průmyslu.

Na meziročním poklesu HDP se negativně podílela konečná spotřeba domácností.

„Domácnostem v 1. čtvrtletí vzrostly celkové příjmy meziročně o 3,5 procenta. Naopak jejich spotřební výdaje poklesly o 3,4 procenta, a to zejména v souvislosti s pokračující uzávěrou části ekonomiky,” informoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Míra úspor domácností tak v 1. čtvrtletí tohoto roku dále dosahovala nadprůměrných hodnot,“ doplnil.

Konkrétně míra úspor dosáhla 23,7 procenta, což je meziročně o 6,9 procenta více.

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 2,9 procenta, meziročně ovšem vzrostl o 3,5 procenta. (pel)

Reálná spotřeba domácností na obyvatele mezičtvrtletně mírně stoupla o 0,2 procenta. Meziročně se snížila o 3,4 procenta.