Úřad práce porušil zákon o střetu zájmů, když zadal reklamu u Babišovy společnosti Mafra. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Karlovarský úřad práce porušil zákon o střetu zájmů. Reklamu na podporu hendikepovaných dotovanou z evropských peněz zadal společnosti Mafra, která patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ukázala to kontrola ministerstva financí pod vedením Aleny Schillerové (ANO).

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„Jako zakladatel a obmyšlený uvedených svěřenských fondů je (Andrej Babiš) osobou, u níž lze důvodně předpokládat ‚hospodářský či jiný přímý či nepřímý osobní zájem‘ související s majetkem vloženým do svěřenských fondů,” uvedl auditní orgán ministerstva v dokumentu.

Jde přitom o první známé rozhodnutí, které odstavuje Babi§ův holding Agrofert od veřejného tendru. V podobné situaci se nyní nachází pražský dopravní podnik.

Karlovarská pobočka úřadu práce dostala na projekt 35 milionů korun z rozpočtu Evropské unie. Propagaci projektu si úřad práce objednal mimo jiné u společnosti Mafra, která vydává Mladou frontu Dnes nebo Lidové noviny.

Za inzerci projektu na podporu zaměstnanosti hendikepovaných zaplatil 10 397 korun. Šlo tak sice o malou zakázku, přesto stačila k tomu, aby kontroloři Schillerové došli k jednoznačnému závěru, a to, že firma kvůli premiérovi neměla tendr získat.

Auditoři se ve svých závěrech opřeli zejména o evropskou legislativu ke střetu zájmů.

Úřad práce s výsledky prověrky nesouhlasí. Brání se tím, že Babiš není vlastníkem majetku vloženého do svěřenských fondů a že neexistuje relevantní soudní rozhodnutí, které by dávalo prostor pro jiný výklad.

Ministerstvo financí však ani tyto argumenty nepřesvědčily a na vydaném stanovisku si stojí. Úřad práce tak musel po prověrce upravit financování dotačního projektu.

„Řídicí orgán (ministerstvo práce coby poskytoval dotace) je v případě potvrzené nesrovnalosti povinen aplikovat finanční opravu ve stanovené výši. Následně dochází k řešení nesrovnalosti na národní úrovni,” informoval Šimon Blecha z tiskového odboru ministerstva financí.

Ředitelka karlovarské pobočky úřadu práce Alice Kalousková odkázala server na tiskový odbor úřadu práce, jehož mluvčí Kateřina Beránková odpovědi s omluvou na pracovní vytížení kolem ničivého tornáda na jihu Moravy do uzávěrky textu nezaslala. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.