Biden prosadil nový federální státní svátek USA nazvaný "Juneteenth" na počest konce otroctví v zemi.

Biden v USA prosadil nový federální státní svátek nazvaný „Juneteenth“ na počest konce otroctví v zemi. Americký prezident Joe Biden uzákonil, že se dnem tohoto federálního státního svátku stane 19. červen. Výročí má připomínat konec otroctví ve Spojených státech.

USA mají v současnosti celkem 12 federálních svátků. Zatím poslední státní svátek, který v USA schválili, je den Martina Luthera Kinga.

Martin Luther King byl americký baptistický kazatel, který se stal jedním z nejvýznamnějších vůdců afroamerického hnutí za občanská práva. V roce 1964 obdržel Nobelovu cenu míru za své úsilí o ukončení rasové segregace a diskriminace

Návrh zákona o státním svátku „Juneteenth“ schválila drtivým poměrem 415 ku 12 hlasům Sněmovna reprezentantů poté, co zákon předtím jednohlasně schválil i americký Senát.

„Juneteenth“ je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth). Má lidem připomínat 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády severoamerické Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků v USA.

„Je to den velkého významu i velké moci, den, kterým si připomeneme morální skvrnu, příšernou cenu, kterou si na naší zemi otroctví vyžádalo a žádá i nadále,“ uvedl k novému federálnímu státnímu svátku Biden.

„Doufám, že je to začátek změny našeho přístupu k tomu, jak se k sobě navzájem chováme,“ podotkl dále americký prezident. (sfr)