Vědci vyrobili ze zbytků plastových lahví vanilku. (Ilustrační foto)

Na obzoru je další revoluce v recyklaci plastů. Vědci vyrobili ze zbytků plastových lahví vanilkový extrakt, který se používá v potravinářství, ale třeba i v kosmetice nebo farmacii. Nový způsob recyklace je lákavý nejen kvůli životnímu prostředí, ale také proto, že vanilkových plodů, ze kterých se vanilin získává přírodně, je dlouhodobě nedostatek a poptávka převyšuje nabídku. 

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Toto je první příklad použití biologického systému k recyklaci plastového odpadu na cennou průmyslovou chemikálii a má to velmi vzrušující důsledky pro oběhové hospodářství,“ citoval web Joannu Sadlerovou z univerzity v Edinburghu.

Recyklované plastové lahve jsou zatím využívány jen k výrobě neprůhledných vláken, ze kterých se pak vyrábí oblečení.

Proto se vědci snaží dlouhodobě vyřešit, jak by mohly být plasty dál využívány. Nyní přišli s přelomovým objevem.

Jak server připomněl, už dříve vědci vyvinuli enzymy rozkládající polymer polyethylentereftalátu, z něhož se plastové lahve vyrábí, na jeho základní jednotku, což je kyselina tereftalová.

Ta byla nyní dál použita k tomu, aby spolu s bakteriemi Escherichia coli transformovala na vanilin. Látku zahřáli na 37 stupňů Celsia. Díky bakterii a dalším chemickým reakcím se přeměnilo 79 procent kyseliny na vanilin.

Nový způsob recyklace je lákavý nejen kvůli životnímu prostředí, ale také proto, že vanilkových plodů, ze kterých se vanilin získává přírodně, je dlouhodobě nedostatek a poptávka převyšuje nabídku.

Vanilkový extrakt se používá v potravinářství, ale třeba i v kosmetice nebo farmacii. (pel)