Právní kancelář šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO) dělala smlouvy pro odsouzené lichváře, kteří připravili podvodnými půjčkami klienty o majetky a statisíce korun.

Právní kancelář šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO) dělala smlouvy pro odsouzené lichváře, kteří skončili na 2,5 roku za mřížemi za to, že připravili podvodnými půjčkami klienty o majetky. Podvodně je připravili o nemovitosti, nebo se o to alespoň pokoušeli. Vondráček tvrzení, že by jako advokát eticky pochybil, popřel. 

Upozornily na to Hospodářské noviny, jejichž redaktoři hovořili s řadou lidí, kteří v minulosti využili služeb kroměřížských podnikatelů Miroslava Kolmana a Rudolfa Ciesly. Ty v roce 2019 odsoudil Městský soud v Brně za podvodné půjčky.

Ze získaných dokumentů a z výpovědí řady svědků, s nimiž redaktoři hovořili, vyplynulo, že Vondráček a jeho společník z advokátní kanceláře Tomáš Opatrný, který je zároveň kroměřížský zastupitel za ANO, dvojici podvodníků poskytovali právní servis.

Jedna z poškozených – Hana Šmedková – Kolmana s Cieslou v březnu kontaktovala přes inzerát a téměř okamžitě ji dovezli 80 tisíc korun.

O měsíc později Šmedková s lichváři uzavřela další smlouvu, u čehož měl podle ní být právě i Vondráček. Několikrát ji přitom měli ujistit, že o své peníze nepřijde.

Později se dozvěděla, že podepsala smlouvu na převzetí dalších 350 tisíc korun, které nikdy  nedostala a v září téhož roku přišla kromě pozemků i o rodinný dům.

Opatrný figuroval podle zjištění deníku také v případě smluv Věry Hudcové a jejího syna Oldřicha na půjčku 350 tisíc, z nichž však dostali jen 50. Kvůli nevýhodně nastaveným smlouvám se jim během několika měsíců vyšplhal dluh přes 1 milion korun a jejich dům skončil v zástavě, podobně jako u dalších podvedených.

Vondráček se rozhovoru s HN brání, že se ničeho neetického nedopustil – a že šlo pouze o advokátní a právní služby. Jako poslanec se přitom podílí na exekuční novele nebo insolvenčním zákonu. Dle jeho hlasování, které redakce zanalyzovala, se staví převážně na stranu věřitelů.

Podle oslovených expertů na dluhovou problematiku se ale svým jednáním podílel na obchodu s chudobou. (pel)