Soud zrušil část opatření. Při návratu z ciziny individuální dopravou nebude třeba negativní test. (Ilustrační foto)

Pražský městský soud zrušil další vládní koronaopatření. Při návratu do Česka ze zahraničí, kdy lidé cestují individuální dopravou, např. vlastním autem, nebude třeba negativní test na covid-19. Neplatí to však pro státy s vysokým rizikem nákazy. Naopak pro cestování veřejnou dopravou povinnost testování zůstává. 

Soud o tom informoval v tiskové zprávě.

„Soud shledal, že v případě návratu občana individuální dopravou lze sledovaného cíle, tj. ochrany veřejného zdraví, dosáhnout i mírnějšími prostředky, než je povinné absolvování testu u akreditované laboratoře před návratem do České republiky,“ uvedl soudce Štěpán Výborný.

Soud považuje povinný test v takovém případě za nepřiměřené omezení práva na svobodný vstup na území České republiky, které zaručuje každému občanovi Listina základních práv a svobod.

Rozhodnutí soud zdůvodnil tím, že u cestovatelů, kteří cestují například svým autem, minimální riziko, že by v průběhu cesty nakazili další osoby.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka při cestě individuální dopravou  nyní lidé musí jen při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, tedy těch, které spadají do tmavě červené kategorie.

Opatření vydané ministerstvem zdravotnictví přestane platit k 17. červnu.

V případě návratu veřejnou hromadnou dopravou však soud povinnost zachoval. Přihlédl hlavně k minimalizaci rizika rozšíření nákazy covid-19 a zavlečení různých forem mutací onemocnění.

Výborný v té souvislosti zmínil, že pro soud bylo klíčové, že test není vyžadován z důvodu vstupu občana na území Česka, ale protože se bude pohybovat v hromadném prostředku, kde může případnou nákazu dále šířit.

Aktuálně musí lidé při návratu z tmavě červených zemí podstoupit PCR test nejdříve pátý den po příjezdu. Do doby, než dostanou výsledek, musí zůstat v karanténě. Kromě toho musí vyplnit příjezdový formulář.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zvažuje další postup včetně kasační stížnosti. (pel)