Meopta uzavřela se švédskou zbrojovkou Saab smlouvu na výrobu zaměřovačů s červeným záměrným bodem v hodnotě přes 70 mil. Kč.

Meopta, společnost s dlouhou tradicí vývoje, výroby a montáže optických, opto-mechanických a opto-elektronických produktů na světové úrovni, prohlubuje spolupráci se švédskými firmami z oblasti obranného průmyslu. Společnost Meopta uzavřela se švédskou zbrojovkou Saab smlouvu na výrobu zaměřovačů s červeným záměrným bodem v hodnotě přes 70 mil. Kč.

Zaměřovač s červeným záměrným bodem je optický zaměřovací prostředek sloužící k rychlému zacílení jakéhokoliv zbraňového systému. Tyto zaměřovače budou instalovány na víceúčelových zbraňových systémech Carl-Gustaf® M4. Dodávky budou probíhat letos a v příštím roce.

Již dnes se ale projednává další smlouva na období let 2023-2025. Tyto kontrakty jsou pokračováním předchozí smlouvy uzavřené v roce 2015, v jejímž rámci začala Meopta pravidelně tyto zaměřovače do Švédska dodávat.

„Vnímáme spolupráci se švédskými firmami, ať už se jedná o BAE Systems Hägglunds nebo Saab, jako dlouhodobé partnerství. Probíhající i budoucí obchodní potenciál představuje stabilní a trvalou spolupráci a zabezpečuje pracovní místa v této velmi specializované oblasti. Meopta hodnotí stávající spolupráci velmi pozitivně a těší se na obchodní příležitosti se švédskými partnery v budoucnu,“ uvedl Pavel Šťastný, senior ředitel pro obchod a marketing společnosti Meopta.

Právě probíhající výběrové řízení Armády České republiky na bojová vozidla pěchoty je pro Meoptu také velmi důležité. Ministerstvo obrany ČR opakovaně zdůraznilo, že průmyslová spolupráce a zapojení českého obranného průmyslu budou považována za důležitá kritéria při hodnocení nabídek na nová vojenská vozidla. Meopta už dříve navázala konkrétní formu partnerství se společností BAE Systems Hägglunds, výrobcem vozidel CV90.

Základ této spolupráce spočívá ve výrobě zaměřovače UTAAS (Universal Tank and Anti-Aircraft System). UTAAS, vyvinutý společností Saab, je univerzální tankový a protiletadlový zaměřovač a systém řízení palby pro tanky a bojová vozidla, včetně CV90. Meopta má již dnes uzavřenou smlouvu na výrobu a vývoz komponent těchto zaměřovačů pro programy CV90 v Nizozemsku a Švýcarsku.

V těchto dnech absolvuje vozidlo CV90 vojskové zkoušky v České republice a dosahuje v nich excelentních výsledků. Pokud by CV90 zvítězilo ve výběrovém řízení na pásová bojová vozidla pěchoty, Meopta se stane globálním dodavatelem systémů UTAAS a jeho náhradních dílů.



Počátky spolupráce mezi Meoptou a Saabem sahají zpět do doby kolem roku 2000, kdy v České republice úspěšně probíhal Program průmyslové spolupráce Gripen v rámci smlouvy na pronájem švédských nadzvukových letounů. V té době Meopta začala vyvážet optické komponenty do Švédska a systémy od přerovské firmy byly instalovány ve verzích JAS-39 Gripen C/D.

Spolupráce mezi Meoptou a Saabem se pak rozšířila i do dalších oblastí a trvá až do současnosti. Od roku 2019 Meopta dodává společnosti Saab optické zaměřovače námořního zaměřovače CEROS pro jeho zákazníky na celém světě. Meopta také dodává do Saab Dynamics zaměřovače pro víceúčelový zbraňový systém Carl-Gustaf® M4, který používají například americké speciální jednotky v Afghánistánu.

Spolupráce mezi Meoptou a švédskými firmami však přesahuje rámec výroby optických systémů. Meopta, BAE Systems Hägglunds a Saab společně identifikovaly další výzkumné a vývojové projekty v oblasti optických řešení pro pozemní, vzdušné a námořní aplikace s cílem přinést na trh nová inovativní řešení. Spolu se společností Saab se Meopta zabývá i možnostmi dalšího vylepšení optických modulů použitých v zaměřovači UTAAS.

Všechny výše zmíněné projekty mezi společnostmi Meopta, BAE Systems Hägglunds a Saab potvrzují dlouhodobé partnerství mezi českým a švédským obranným průmyslem a ochotu toto partnerství přinášející zisk a pracovní místa pro přerovský podnik dále rozvíjet. (sfr)