Ministerstvo životního prostředí dá obcím dotace 450 milionů na zdroje pitné vody a 300 milionů korun na domácí čistírny odpadních vod. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přerozdělí obcím 450 milionů korun na zdroje pitné vody. Další miliony pak poputují na domovní čistírny odpadních vod, a to konkrétně 300 milionů korun. Resort vypíše novou dotační výzvu v srpnu nebo září. 

„Jsme přesvědčeni, že pro dalších několik let budeme mít zajištěné peníze pro všechny žadatele. Do toho ještě půjdou další peníze, do větších vodovodů, z nového operačního programu životního prostředí, který se připravuje,” oznámil ministr.

Zatím poslední vypsaná dotační výzva skončí 30. června. Během 3 let vznikly zdroje pitné vody pro více než 500 obcí za 400 milionů korun.

Podle Brabce se jedná především o malé obce, které trpí suchem, a v tom důsledku jim pak chybí dostatek právě pitné vody.

„Ti lidé měli mělké studny, které po mnoha desítkách nebo stovkách let poprvé vyschly v roce 2018, když se kumulovalo sucho. Zájem byl obrovský. Jsou to stovky tisíc lidí, kteří mají nové zdroje pitné vody,” vysvětlil Brabec.

Nové domovní čistírny odpadních vod vznikly za stejné období v 58 obcích. Jde asi o 2 400 čistíren za 200 milionů korun.

Brabec vidí výhodu hlavně v tom, že se jednak ušetří, ale vše je i rychlejší – protože není potřeba stavební povolení ani kopání silnic.

Babišova vláda přitom Česko dál zadlužuje. Deficit státního rozpočtu ČR se v květnu 2021 prohloubil o dalších 63 miliard korun, když stoupl na 255 miliard korun z dubnových 192 miliard korun.

Poslanecká sněmovna schválila v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Původní návrh rozpočtu s plánovaným deficitem 320 miliard korun nepočítal s miliardovými výpadky v důsledku schválení tzv. daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy. (pel)