Nezaměstnanost v květnu 2021 klesla na 3,9 procenta, informoval Úřad práce ČR. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku klesla v květnu 2021 na 3,9 procenta z dubnových 4,1 procenta, i když se ekonomika stále potýká s dopady vyvolané pandemií koronaviru a vládními restrikcemi. To je o 0,2 procentního bodu méně než v předchozím měsíci a o 0,3 procentního bodu více než v květnu předchozího roku. 

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Nezaměstnanost v květnu opět klesla! V porovnání s dubnem o 0,2 p. b. na 3,9 procenta. ÚP evidoval 285 822 uchazečů. Tato čísla potvrzují, že jsme udělali dobře, když jsme až na karantény vypnuli Antivirus. Ekonomika se otevírá a podniky se teď udrží na nohou bez téhle injekce,“ informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twiteru. 

Úřad práce ČR evidoval k 31. 5. 2021 celkem 285 822 uchazečů o zaměstnání. To je o 12 054 méně než v předchozím měsíci a o 19 678 více než loni.

Do evidence ÚP ČR se přihlásilo o 9 826 lidí méně než loni a o 5 329 méně než před dvěma lety, tedy před pandemií. Zaměstnavatelé mají i nadále velký zájem o zaměstnance, především v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, ve výrobě nebo potravinářství.

„Vláda postupně uvolňuje ochranná opatření, a tak se mohou znovu nadechnout odvětví jako je gastronomie, hotelnictví, služby, doprava a další. Pracovní příležitosti přineslo také jaro a sezónní práce, které jsou nyní již v plném proudu,“ doplnila Maláčová.

Generální ředitel ÚP Viktor Najmon odhaduje, že v následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. Postupný nárůst počtu volných míst zaznamenává úřad v gastronomii a hotelnictví.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v květnu v Ústeckém (5,8 procenta), Karlovarském (5,7 procenta) a Moravskoslezském kraji (5,6 procenta). Tyto tři kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v květnu loňského roku, což odpovídá dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,6 procenta). Situace se nejvíce změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných osob oproti květnu 2020 vzrostl o 0,9 p. b. na 3,6 procenta a v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde vzrostl o 0,8 p. b. na 5,7 procenta, resp. na 5,8 procenta.

Regionální rozdíly se oproti květnu 2020 prohloubily. Nejpostiženější kraje vykazují nezaměstnanost kolem 5,7 až 5,8 procenta, zatímco v nejméně postižených regionech jsou hodnoty poloviční.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v květnu celkem 81 147 uchazečů o zaměstnání, což představuje 28,4 procenta všech uchazečů o zaměstnání. Počet uchazečů s nárokem na podporu v nezaměstnanosti meziročně klesl o 15 767 osob.

Míra nezaměstnanosti v ČR podle EUROSTATU zůstává druhá nejnižší v celé EU, a to 3,3 procenta (průměr EU 7,3 procenta). (pel)

Na dávky v nezaměstnanosti stát loni dal přes 10,5 miliardy. Meziročně o 30 procent víc