Pětici opozičních stan - ODS, TOP 09, lidovcům, Pirátům a Starostům - se ve sněmovně nepodařilo najít dost hlasů k vyslovení nedůvěry vládě. Babišův kabinet hlasování už potřetí ustál.

Babišova menšinová vláda ANO a ČSSD ustála v pořadí už 3. pokus o sesazení. Sněmovna jednala jen 4 měsíce před parlamentními volbami o nedůvěře vládě, které vyvolaly koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů s hnutím STAN. Rozhodující byly hlasy komunistů, kteří před časem vládě vypověděli toleranci. Po projevu šéfa KSČM Vojtěcha Filipa však komunisté opustili sál, čímž nepřímo podpořili vládní kabinet. 

K finálnímu hlasování se poslanci dostali po celodenním jednání až okolo půl jedenácté večer. Zúčastnilo se 171 poslanců. Pro zvedlo ruku 89 poslanců, proti pak bylo 82 poslanců.

Zbylých 29 poslanců nebylo přítomno v jednacím sále. Vedle komunistů nehlasovali ani někteří poslanci koaličních ANO a ČSSD, opoziční pirátka Lenka Kozlová, která se z jednání omluvila ze zdravotních důvodů, a nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko.

Zástupci KSČM přitom už dopředu avizovali, že instrukce zní jasně – odejít ze sálu.

„Ano, KSČM  se rozhodla pro jednotný odchod ze sálu a ne pro aktivní vyslovení nedůvěry vládě. Možná pro někoho ne zrovna logický krok, ale nejednota by pro voliče mohl být větší problém. Fakt je, že nestojí za to se kvůli vládě, která končí, ještě hádat uvnitř strany,“ potvrdil Jiří Dolejš na Twitteru.

Šéf ODS Petr Fiala zkritizoval vládu za chaos v covidových opatřeních nebo diskriminaci podnikatelského prostředí. Zmínil i Babišův střet zájmů.

Babiš nechce Pirátostán

Premiér Andrej Babiš (ANO) kritiku odmítl. Snahu opozice vyslovit nedůvěru kabinetu považuje úsilí odstranit ho z politiky.

„My v Česku nechceme žádný multikulturní, ekonfanatický Pirátostán. Nechceme sdílet naše auta, naše byty, naši zemi. Nechceme aby naši zemi řídit evropský parlament, zelení fanatici, se kterými se Piráti spojili. Já jsem svrchovaný premiér této země,“ rozčiloval se předseda vlády.

V projevu dále premiér vyjmenovával důvody, proč není dobré vládě vyslovovat důvěru. Během toho se chlubil tím, co všechno jeho garnitura dokázala.

Ministři a poslanci sociální demokracie před hlasováním na znamení jednoty všichni oblékli červené svetry odkazující na šéfa Jana Hamáčka. Právě červený svetr se totiž stal symbolem Hamáčka v první vlně pandemie koronaviru.

Předseda ČSSD vyčetl opozici načasování.

„Opozice si počkala, až bude po všem, a teď chce vládnu svrhnout. Proč to neudělala opozice dříve? Jsem přesvědčen, že se báli. Nechtěli dělat nepopulární rozhodnutí během pandemie,“ řekl.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) obvinila opozici, že vyvolala hlasování kvůli probíhajícím kampaním do podzimních sněmovních voleb.

„Není potřeba si nalhávat, že je dnešní schůze čímkoliv jiným než součástí téhle předvolební agitace,“ řekla.

Jako bitva u Lipan

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) obvinil opozici, že vyvolala hlasování o nedůvěře vládě kvůli tomu, aby upoutala pozornost veřejnosti. Opoziční snahy přirovnal k bitvě u Lipan.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše neměla vláda Andreje Babiše nikdy podporu jejich strany. Premiéra dále obvinil, že šíří o Bartošově straně lži.

Lidovecký lídr Marian Jurečka vládu obvinil z rekordního zadlužení země.

Předseda komunistů Vojtěch Filip sice zkritizoval, že vláda přestala plnit dohody, ale při představě, že se opozice chopí moci, ho prý jímá hrůza. Kromě toho se obul i do předchozích opozičních vládních kabinetů. Po jeho proslovu všichni poslanci KSČM opustili sál.

Babišův menšinový kabinet čelil návrhu na vyslovení nedůvěry potřetí. Podnět podali poslanci koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN. Jejich lídři mimo jiné tvrdí, že kabinet nezvládl boj s pandemií koronaviru a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem. Poukazují i na údajný Babišův střet zájmů a jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. (pel)