Sněmovna schválila nový typ občanských průkazů s biometrickými údaji. (Ilustrační foto)

Poslanci dali zelenou zavedení nových občanských průkazů s biometrickými údaji. Nově tak budou mít občanky čipy obsahující otisky prstů. Uvedení pohlaví však zůstane i nadále povinné a nebude ani dobrovolné, jak prosazovali Piráti. Ženy také dostanou možnost zapsat své příjmení v mužské podobě. 

Informovalo o tom ministerstvo vnitra.

„Schválení nového typu občanky je dobrou zprávou pro všechny. Průkaz totožnosti teď bude zabezpečenější a budeme s ním moci stále cestovat bez nutnosti mít u sebe pas. Pokud by návrh neprošel, o tuto možnost bychom přišli,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Novelu nyní dostane na stůl Senát. Pokud zákon schválí, začnou nový typ občanky úřady vydávat už od 2. srpna 2021.

Nový typ občanského průkazu bude obsahovat vysoce zabezpečený bezkontaktní čip, na kterém budou uloženy biometrické údaje. Bude tak možné zobrazit obličej majitele průkazu a dva otisky prstů.

Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z nařízení Evropského parlamentu.

V případě, že by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí.

Biometrické údaje se povedou v informačním systému evidence občanských průkazů nejdéle po dobu 90 dnů od vyrobení dokladu, a to pro účely vyřízení jeho případné reklamace. Poté dojde k jejich smazání, protože vytvářet jakékoliv databáze, které by biometrické údaje shromažďovaly, není povoleno.

Ženy dostanou navíc možnost zapsat své příjmení v mužské podobě.

Možnost žádat o oficiální uvádění příjmení bez přípony -ová mají nyní jen cizinky, české občanky s trvalým pobytem v cizině nebo ženy, jejichž manžel je cizinec, a případně občanky, které mají jinou než českou národnost. (pel)