Česká ekonomika v 1. čtvrtletí 2021 podle zpřesněného odhadu ČSÚ meziročně klesla o 2,1 procenta. (Ilustrační foto)

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v 1. čtvrtletí roku 2021 klesl meziročně o 2,1 procenta. Proti předchozímu kvartálu se HDP snížil o 0,3 procenta. Negativní meziroční vývoj byl způsoben poklesem konečné spotřeby domácností a tvorby hrubého fixního kapitálu.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„K poklesu nejvýrazněji přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy a ubytování a v odvětvích profesních, vědeckých, technických a administrativních činností,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Dařilo se naopak zpracovatelskému průmyslu. Na straně poptávky byly hlavním faktorem poklesu HDP nižší spotřební výdaje domácností a investice,“ dodal Kermiet.

Na meziročním poklesu HDP o 2,1 procenta se negativně podílela konečná spotřeba domácností a tvorba hrubého fixního kapitálu.

Pozitivně přispívaly výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, změna stavu zásob a zahraniční poptávka.

Výdaje na konečnou spotřebu klesly mezičtvrtletně o 1,3 procenta a meziročně o 3,7 procenta. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností klesly o 0,2 procenta oproti předchozímu čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí minulého roku klesly o 6,1 procenta.

Meziročně oslabila zejména spotřeba předmětů se střednědobou trvanlivostí a výdaje za služby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně klesly o 3,6 procenta a meziročně vzrostly o 1,3 procenta.