Biden připravil pro USA rekordní státní rozpočet s vládními výdaji ve výši 6 bilionů dolarů. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Americký prezident Joe Biden připravil pro USA na příští rok rekordní státní rozpočet s vládními výdaji ve výši 6 bilionů dolarů, tj. v přepočtu 125 bilionů korun. Zahrnuje mnoho nových sociálních programů pro chudší obyvatele i střední třídu. Veřejné výdaje USA by byly nejvyšší od druhé světové války.

Výdaje amerického rozpočtu tak budou více než 65krát vyšší, než roční výdaje státního rozpočtu České republiky v letošním roce. Česko má přitom zhruba třicetkrát méně obyvatel, než USA.

Biden už dříve představil hlavní rozpočtové plány týkající se obnovy infrastruktury či i sociálního zabezpečení. Nyní přichází s detailním přehled navrhovaných výdajů.

Podle Bílého domu je cíle nového státního rozpočtu vybudovat „novou ekonomiku, která investuje do potenciálu každého jednoho Američana“.

Biden sám popisuje nový státní rozpočet jako „historické investice“. Rozpočet by zavedl osmiletý plán transformace infrastruktury, který se vedle silnic a mostů dotýká i zelené energetiky. Dále pak zahrnuje „plán pro americkou rodinu“ týkající se podpory vzdělávání a dětí.

Přidává také požadovaných 1,5 bilionu dolarů na pokrytí ročních provozních výdajů ministerstva obrany a domácích složek vlády.

Návrh zakotvuje nové programy na posílení „pečující ekonomiky“. Patří sem například desetiletý plán výdajů pro zajištění bezplatného předškolního vzdělávání všem tříletým a čtyřletým dětem a dva roky bezplatného studia na veřejné vysoké škole.

Bidenův nový rozpočet také předpokládá vytvoření národního programu rodičovského a nemocenského volna. Vyčleňuje také 225 miliard dolarů na podporu péče o děti.

Současně však Bidenův rozpočtový plán počítá se zvyšováním daní. Zvýšit se má korporátní daň z 21 na 28 procent na dobu 15 let. Silnější má být také zdanění nejbohatších Američanů.

Biden také slibuje efektivnější výběr daní díky boji proti používání daňových rájů. (sfr)