Ministerstvo obrany chce koupit nová děla pro armádu od francouzské společnosti Nexter.

V Praze začnou jednání s francouzskou společností Nexter, od které chce ministerstvo obrany koupit nová děla pro armádu. Zároveň bude Česko jednat se zástupci izraelské vládní agentury a společností Rafael ohledně protiletadlového raketového systému SHORAD (Short Range Air Defence).

První oficiální nabídky obou dodavatelů, které obdrželo ministerstvo, jsou vyšší než předpokládané hodnoty, a to o 60 a 50 procent.

Na zasedání sněmovního výboru pro obranu to řekl náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva Lubor Koudelka.

Protiletadlový systém plánuje obrana pořídit od izraelské vlády, koupit od ní chce systém Spyder od firmy Rafael za asi 10 miliard korun.

Izraelská vláda zatím nebyla oficiálně oslovena k podání nabídky, dosud nejsou ukončena jednání o technických a smluvních podmínkách.

Předběžně však izraelská strana prezentovala cenu o 50 procent vyšší, než ČR předpokládala, tedy zhruba 15 miliard korun.

Podle Koudelky jde o neodůvodněné navýšení ceny, zároveň dodavatelé nacenili i položky a služby, které česká armáda nepožaduje.

Dodávky jsou naplánovány mezi lety 2023 a 2026, splácení bylo stanoveno do roku 2027.

Nová děla chce resort obrany koupit od francouzské společnosti Nexter. Za 52 děl Caesar, která budou odpovídat ráži využívané v NATO, by mělo zaplatit podle původních předpokladů asi 6 miliard korun.

Dodavatel však nabídl podle resortu cenu vyšší o 60 procent, tedy zhruba 9,6 miliardy. Také v tomto případě považuje ministerstvo cenu za neakceptovatelnou, problémy vidí i ve formálních nedostatcích předložené nabídky. Ambicí je smlouvu podepsat do léta.

Branný výbor mimo jiné v usnesení požádal ministerstvo o informace o výsledcích jednání, a to neprodleně v případě, že nové skutečnosti nastanou před příštím zasedáním výboru.

Výbor debatoval také o další armádní zakázce, konkrétně o pokutě 550 milionů korun pro ministerstvo obrany za tendr na armádní vrtulníky, kterou počátkem dubna potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

Podle úřadu se resort dopustil přestupku tím, že v rozporu se zákonem uzavřel smlouvu na nákup víceúčelových vrtulníků s americkou vládou dříve, než rozhodl o námitkách italské společnosti Leonardo, která je výrobcem mimo jiné armádních vrtulníků.

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) opět zdůraznil, že obrana postupovala podle zákona. Pokutu resort musí uhradit do 8. června.

Podle ministra resort okamžitě po obdržení rozhodnutí zahájil všechny kroky potřebné k podání správní žaloby, a to především pro nezákonnost a nepřezkoumatelnost předmětného rozhodnutí.

„Ministerstvo obrany trvá na tom, že pokuta uložená ÚOHS je zcela neoprávněná, nepřiměřená. ÚOHS při rozhodování nezohlednil veškeré relevantní okolnosti, které zohlednit mohl a měl,“ poznamenal Metnar.

Žalobu by měl mít resort připravenu zhruba do konce května. Ministerstvo vrtulníky koupilo za 17 miliard korun s DPH od firmy Bell. (zob)