Sněmovna napočtvrté schválila zahrádkářský zákon.

Sněmovna napočtvrté schválila zahrádkářský zákon. Pozměňovací návrhy Senátu poslanci smetli ze stolu. Cílem přijatého zákona je zakotvení zahrádkářství a zahrádkářských kolonií v legislativě a jejich ochrana před developery.

„Konečně se nám povedlo uvést v život zákon, který je na západě již desítky let standardem. Zahrádkáři neměli dosud žádné jistoty, žádné právní ukotvení jejich činnosti a s tím i nějakou související ochranu na míru. Přitom se jedná o významnou činnost, která má pozitivní dopady na celou společnost,“ uvedl spoluautor Jan Pošvář (Piráti).

Předchozí tři pokusy prosadit tento zákon nebyly úspěšné. S nynějším návrhem uspěla skupina tří desítek poslanců z klubů ANO, ČSSD, KSČM, SPD, STAN a KDU-ČSL.

Aby byl zákon přijal, tlačil loni také premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl tehdy, že poslanci by měli spíše schválit zahrádkářský zákon, a nikoli stále řešit epidemii covidu-19.

Podobu zákona projednávali předkladatelé s Českým zahrádkářským svazem, přesto jeho přijetí provázely komplikace.

„Během projednávání zahrádkářského zákona v Senátu opakovaně zaznívalo, že zahrádkářský zákon je zbytečný. Je třeba si připomenout, že je to již čtvrtý pokus o schválení zahrádkářského zákona,“ řekl Pošvář.

Senátoři ze zákona chtěli vypustit některá ustanovení, jako pasáž o kulturních hodnotách zahrádkářské činnosti nebo ustanovení podrobně upravující pachtovní smlouvu na pozemky pro zahrádkářské spolky.

To je podle Pošváře nepřijatelné, protože by prakticky odstranil ochranu zahrádkářů před developery.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik nazval senátní verzi vykastrovaným torzem, bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bezcenným cárem papíru.

Občanský demokrat Ivan Adamec považuje zákon za „plevel v právním řádu“.

Zákon, který nyní poputuje k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi, definuje například zahrádkářské osady nebo podmínky pachtu pozemků. Upravuje možnost Státního pozemkového úřadu nebo obcí přenechat pozemky k zahrádkářské činnosti.

Zahrádkářskou činností se bude rozumět veřejně prospěšná činnost, zaměřená na pěstování ovoce, zeleniny, květin, užitkových nebo okrasných rostlin, jejich další zpracování nebo úprava.

Zahrádkářskému spolku bude možné propachtovat pozemek pro zahrádkářskou činnost pouze na dobu určitou, a to nejméně na 2 roky. Pokud bude propachtovatelem stát nebo obec, bude nejkratší možná doba pachtu 10 let. I toto ustanovení se senátoři pokoušeli vypustit. (pel)